Kopieer link
Sluiten
Mondzorg Oost

ZWANGERSCHAP EN TANDARTS

Kun je naar de tandarts gaan als je zwanger bent? Ja, je kunt naar de tandarts gaan als je zwanger bent. In feite is het belangrijk om tijdens de zwangerschap regelmatig naar de tandarts te gaan om tandheelkundige problemen te voorkomen of te behandelen.
9 maart, 2023


Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen meer kans op tandvleesproblemen, zoals zwelling, bloeden en gevoeligheid, als gevolg van hormonale veranderingen en verhoogde bloedtoevoer naar het tandvlees. Onbehandelde tandvleesproblemen kunnen leiden tot ernstiger aandoeningen zoals parodontitis, wat kan leiden tot tandverlies en andere gezondheidsproblemen.

Het is belangrijk om uw tandarts te vertellen dat u zwanger bent en hoeveel weken u zwanger bent. De tandarts kan dan extra voorzorgsmaatregelen nemen om u en uw baby te beschermen, zoals het vermijden van röntgenstraling en het beperken van het gebruik van bepaalde medicijnen.

Overleg met uw tandarts en uw verloskundige over de beste manier om voor uw mondgezondheid te zorgen tijdens de zwangerschap.


Kun je bij de tandarts een röntgenfoto maken als je zwanger bent?


Over het algemeen wordt het maken van een röntgenfoto bij zwangere vrouwen vermeden, tenzij het absoluut noodzakelijk is voor de tandheelkundige behandeling en er geen alternatieven beschikbaar zijn. Dit komt omdat het ongeboren kind gevoeliger is voor de effecten van straling dan een volwassene.

Als u zwanger bent en u heeft een tandheelkundig probleem dat een röntgenfoto vereist, moet u uw tandarts laten weten dat u zwanger bent. Uw tandarts kan dan beslissen om de röntgenfoto uit te stellen tot na de zwangerschap of om extra voorzorgsmaatregelen te nemen om de blootstelling aan straling te minimaliseren.

Als een röntgenfoto echt nodig is, zal uw tandarts u waarschijnlijk een loden schort geven om over uw buik te dragen om de blootstelling aan straling te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel de blootstelling aan straling van een enkele tandheelkundige röntgenfoto over het algemeen laag is, het nog steeds verstandig is om deze te vermijden als dat mogelijk is tijdens de zwangerschap.


Kost elke zwangerschap een kies?


Nee, niet elke zwangerschap kost een kies. Er is een algemene overtuiging dat elke zwangerschap een kies kost, maar dit is een mythe. Zwangerschap op zichzelf veroorzaakt geen tandheelkundige problemen.

Tijdens de zwangerschap zijn er echter veranderingen in hormoonspiegels die het risico op tandvleesaandoeningen kunnen vergroten, waaronder tandvleesontsteking en gingivitis. Dit komt doordat de verhoogde hormoonspiegels de doorbloeding van het tandvlees verhogen, wat kan leiden tot gezwollen, rood en gevoelig tandvlees. Onbehandelde tandvleesproblemen kunnen uiteindelijk leiden tot ernstigere aandoeningen zoals parodontitis, wat kan leiden tot verlies van tanden en kaakbot.

Als je zwanger bent, is het daarom belangrijk om regelmatig je tanden te poetsen, flossen en een afspraak te maken met je tandarts voor een controle. Door een goede mondhygiëne te behouden en regelmatig naar de tandarts te gaan, kun je de kans op tandheelkundige problemen tijdens de zwangerschap verminderen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat elke zwangerschap anders is en dat niet alle vrouwen dezelfde tandheelkundige problemen ervaren tijdens de zwangerschap.


Mag je tandsteen weghalen tijdens een zwangerschap?


Ja, het is veilig om tandsteen te laten verwijderen tijdens de zwangerschap. Tandsteen is een ophoping van tandplak dat zich verhardt en kan leiden tot tandvleesontsteking en tandbederf. Tijdens de zwangerschap kan tandvleesontsteking en tandbederf erger worden door de hormonale veranderingen in het lichaam, dus het is belangrijk om tandsteen regelmatig te laten verwijderen om dit te voorkomen.

Het verwijderen van tandsteen tijdens de zwangerschap kan worden uitgevoerd door middel van een professionele reiniging bij de tandarts. Het is belangrijk om uw tandarts te laten weten dat u zwanger bent en hoeveel weken u zwanger bent, zodat hij of zij extra voorzorgsmaatregelen kan nemen om u en uw baby te beschermen.

Als u tandsteen heeft en zwanger bent, aarzel dan niet om een afspraak te maken met uw tandarts voor een controle en professionele reiniging. Het is belangrijk om een goede mondhygiëne te behouden tijdens de zwangerschap om tandheelkundige problemen te voorkomen en de gezondheid van uw baby te beschermen.

Mondzorg Oost