Kopieer link
Sluiten
Mondzorg Oost

TANDEN BLEKEN

Wanneer je met iemand praat, dan wordt er vooral naar je ogen en je gebit gekeken. Je gebit bepaalt voor een deel je uiterlijk en je uitstraling. Daarom is het belangrijk dat je tanden er goed en verzorgd uitzien. Een recht en wit gebit wordt geassocieerd met jong en gezond. Tanden worden vaak gebleekt om er jonger uit te zien. Met witte tanden, draai je in feite de klok terug.
24 januari, 2023

Tanden bleken

Linda Brauer, mondhygiënist

Hoe kan ik witte tanden krijgen? Tanden bleken met jarenlang resultaat

Wanneer je met iemand praat, dan wordt er naar je ogen en je gebit gekeken. Je gebit bepaalt voor een deel je uiterlijk en je uitstraling. Daarom is het belangrijk dat je tanden er goed en verzorgd uitzien. Een recht en wit gebit wordt geassocieerd met jong en gezond. Tanden worden vaak gebleekt om er jonger uit te zien. Met witte tanden, draai je in feite de klok terug.

Bepaal zelf welke tint je witte tanden krijgen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun tanden en kiezen witter te maken door ze te bleken. Deze trend is over komen waaien vanuit Amerika. Overal om ons heen zien we mensen met witte tanden:

 • Op televisie
 • Via sociale media
 • In tijdschriften
 • In reclames

Hierdoor wordt bepaald wat wij als ‘normaal’ zien en daar is niets mis mee. Echter, mede door de influencers is het beeld van witte tanden aan het doorslaan. Zij gebruiken een kleur die niet gangbaar is in de natuur. Natuurlijk witte tanden zijn niet wit genoeg meer, maar worden nog een aantal tinten witter gemaakt. De keus is aan jou of je daarin meegaat, of dat je kiest voor een natuurlijke kleur. Het is heel belangrijk dat jij je laat adviseren en dat je daarna besluit welke wittint je wilt.

Waar kan ik het beste mijn tanden laten bleken?

Wanneer jij je tanden wilt bleken, dan zijn verschillende plaatsen waar je dat kan (laten) doen:

 • Bij de tandarts
 • Thuis
 • Thuis met bleekgel van de tandarts
 • In een bleeksalon

Bij de tandarts

Om de veiligheid te garanderen en een langdurig resultaat te bereiken, is het belangrijk dat er met goedgekeurde bleekgel gewerkt wordt. Alleen tandartsen hebben toestemming om te bleken met goedgekeurde bleekgel die waterstofperoxide bevat van maximaal 6%. Bij Mondzorg Oost in Nijmegen bleken wij al ruim 20 jaar en werken wij uitsluitend met de nieuwste technieken. Het belang van een gezond gebit staat bij ons altijd voorop, direct gevolgd door de wensen van onze cliënten. Wij zorgen ervoor dat je tanden de gewenste kleur krijgen en egaal gebleekt worden. Het is mogelijk om bleeklepels te laten maken, zodat jij zelf thuis de gewenste kleur kan behouden. Je tanden zijn mede bepalend voor je uiterlijk. Daar moet je zuinig op zijn. Met een behandeling van 1 uur heb je jarenlang resultaat. Wij leggen je graag uit wat voor jou de mogelijkheden zijn.

Thuis

In de markt zijn officieel geen producten verkrijgbaar waarmee jij zelf deze resultaten kan behalen. Via eBay, AliExpress en dergelijke zijn talloze bleekgels te bestellen. Dit zijn doorgaans vrij agressieve producten. Je weet niet wat erin zit en wat de effecten op de lange termijn zijn. Daarbij is de pasvorm van de bijgeleverde bitjes vaak erg slecht, waardoor de gel op allerlei plekken komt waar het niet hoort te komen. Je kan je tandvlees hier flink mee beschadigen, vervelende ontstekingen en gevoelige tanden krijgen. Goedgekeurde gels zoals die thuis gebruikt worden, mogen maximaal 0,1% waterstofperoxide bevatten. Ze bleken alleen de buitenste glazuurlaag. Hierdoor loopt het resultaat heel snel terug. De tanden hebben binnen enkele weken weer dezelfde kleur als voor de behandeling. Mensen die hiervoor kiezen worden daardoor veroordeeld om de behandeling elke 1,5 maand te herhalen.

Thuis met bleekgel van de tandarts

Een veilige optie voor thuisbleken is om dit via je tandarts te doen. Nadat onze mondzorgprofessional je gebit gereinigd heeft, krijg je instructies. Daarna wordt er een gebitscan gemaakt wordt, zodat de bleeklepels gemaakt kunnen worden. Vervolgens haal je de bleeklepels en bleekgel op bij de Mondzorg Oost balie en kun je jouw gebit zelf gaan bleken. Deze manier van bleken duurt minimaal 14 dagen of nachten. Tijdens de bleekperiode mag je geen voedingsmiddelen met kleurstoffen nuttigen of roken. Door af en toe de bleeklepels en gel te gebruiken, kun je zelf het resultaat bijhouden.

Bleeksalons

Dit geldt ook voor de bleeksalons. Doordat alleen de oppervlakkige laag gebleekt wordt, moet de behandeling vaak herhaald worden. Daar is de prijs en het verdienmodel op gebaseerd. Daarbij wordt er vaak baking soda gebruikt om je tanden schoon te schuren. Dit maakt je tanden wel lichter, maar het tast ook het glazuur aan.

Hoe werkt tanden bleken bij de tandarts?

1 Week vóór de bleekbehandeling krijg je een voorbereidende behandeling, waarbij je gebit gepolijst wordt. Daarmee wordt de toplaag met vuil weggehaald. Dit is hetzelfde polijsten als het polijsten tijdens de periodieke controle. Indien jij ervoor kiest om zelf thuis af en toe je tanden te bleken om de kleur te behouden, dan wordt er een gebitscan gemaakt. Bij de bleekafspraak krijg je de bleeklepels, zodat je ze mee naar huis kan nemen. Wij bekijken samen met jou of je tanden al wit genoeg zijn, of dat je toch wittere tanden wilt. Als jij je tanden niet wit genoeg vindt, bespreken we welke wittint je wilt bereiken. Wij geven hierin advies, jij bepaalt de wittint.

Tanden bleken

Tijdens de bleekafspraak beginnen we met de voorbereidingen:
Om je tandvlees te beschermen, leggen wij een vloeibare dam aan. Dit is een soort kunststof die langs de tandvleesrand wordt gezet en die uithard onder licht. Hiermee voorkom je dat de bleekgel te tandvlees aantast, waardoor je gevoelige tandhalzen krijgt na het bleken. Om je ogen te beschermen tegen het licht en het bleekmateriaal krijg je een bril op. Daarbij wordt je mond drooggelegd met behulp van een rubberen lapje.

Als al het voorbereidende werk uitgevoerd is, kan het bleekproces beginnen en wordt de gel aangebracht. Een speciale lamp zorgt ervoor dat het bleekmiddel geactiveerd wordt. Tijdens de bleekbehandeling, halen we 4X de gel eraf en brengen we het 3X opnieuw aan. Tussendoor worden je tanden weer schoongemaakt. Dit zorgt ervoor dat er geen vlekvorming optreedt op je tanden en jij een mooi egaal eindresultaat krijgt. Het is een arbeidsintensieve behandeling die ongeveer een uur duurt.

Hoe bepaal je hoe ver je tanden gebleekt worden?

Wij kunnen je gebit op allerlei manieren corrigeren. Er is heel veel mogelijk. Wij adviseren altijd een natuurlijk eindresultaat, niet een perfect eindresultaat. Voor het bleken van tanden en kiezen houdt dat in dat de kleur van het eindresultaat past bij de kleur van je gezicht en van je oogwit. Op het moment dat het opvalt en de omgeving zegt: “Hé, heb jij je tanden gebleekt?” dan is er eigenlijk te ver gebleekt.

De keus ligt altijd bij jou. Als jij spierwitte tanden wilt, dan kan dat. Wij adviseren, maar wij bepalen niet hoe jouw gebit eruit moet komen te zien. Zo lang het niet schadelijk is voor je gebit en de keus weloverwogen wordt gemaakt, gaan wij mee in jouw keus. Wij bleken je tanden naar de tint die jij wilt. Naar de tint waarbij jij je het prettigste voelt.

Dit doen mooie tanden met mensen

Een tijd terug was ik in een vergadering. Een van de aanwezigen praatte naar beneden kijkend en met zijn lippen zo veel mogelijk op elkaar. Ik zag dat hij een verkleurde tand had, waar hij zich overduidelijk voor schaamde. Ik doe het niet snel, maar naderhand heb ik hem toch aangesproken en het gesprek over zijn gebit geopend. Hij heeft zijn tand laten behandelen en tijdens de volgende vergadering praatte hij terwijl hij iedereen aankeek. Wat een verandering! Hij praatte weer lachend. Dat is wat mooie tanden voor mensen kan betekenen.


Is het veilig om je tanden te laten bleken?

Het bleken zoals wij dat doen, is niet schadelijk voor je tanden en kiezen. Je kan je tanden veilig laten bleken. Wij gebruiken een sterk geconcentreerde bleekgel. Daarom is het niet aan te raden om je tanden daar elk jaar mee te laten behandelen. Maar wanneer jij je gebit goed verzorgt en 2X per jaar je tanden laat controleren en polijsten, dan hoeft dat ook helemaal niet. Dan blijft het resultaat jarenlang mooi. Wij geven instructie hoe jij je tanden zo lang mogelijk wit kan houden. Daarbij kun je zelf thuis de oppervlakkige laag extra bleken met een veilige gel. Dit wordt doorgaans 1X per jaar gedaan.

Waardoor verkleuren je tanden?

Het tandbeen van je tanden en kiezen wordt beschermd door een laag glazuurkristallen. Kleurstoffen uit je voeding trekken in de glazuurlaag denk daarbij aan:

 • Koffie
 • Thee
 • Rode wijn
 • Frisdrank
 • Vruchtensap

Niet alle voedingsmiddelen hebben evenveel effect op de kleur van je tanden. Vergelijk het maar met een witte tafel: de ene kleurstof zal er diep intrekken en de andere wat minder diep of zelfs helemaal niet.
Dit verkleuren is een langzaam proces, waardoor met name de bovenste laag aangetast wordt. Tijdens de periodieke controle bij de tandarts wordt de toplaag met verkleuring weggehaald. Je tanden worden hierdoor witter.

Wanneer het glazuur van de toplaag verkleurt, verkleurt de diepere glazuurlaag op den duur iets mee. Bij de één is dit wat meer dan bij de ander. In de loop der jaren wordt je gebit daardoor donkerder. Dit is afhankelijk van:

 • De sterkte van je tandglazuur
 • Je voedingsgewoonten
 • Je mondverzorging
 • Of je 2X per jaar naar de tandarts gaat
 • Of je rookt of niet
 • Leeftijd

Het polijsten van de tanden levert op den duur geen witte tanden meer op. Je tanden blijven dan wat donkerder gekleurd. Wanneer jij je tanden bij ons laat bleken, dan wordt de verkleuring uit de diepte weggehaald.

Wat is de natuurlijke kleurtint van tanden en kiezen?

De basiskleur van tanden is voor iedereen anders. De een heeft witte tanden, de ander een gele, grijze of bruine tint. Zelfs in één mond kunnen er al verschillende kleurtinten voorkomen. De kleur wordt bepaald door de tint en dikte van het tandbeen dat onder de glazuurlaag zit. Naarmate je ouder wordt, wordt het tandbeen dikker en de glazuurlaag dunner. Hierdoor kleuren je tanden donkerder. Ook bij deze verkleuring krijg je wittere tanden door ze te laten bleken.

Hoe vaak moet je tanden bleken om ze wit te houden?

Doordat bij de tandartsbehandeling de diepere laag van je tandglazuur gebleekt wordt, kan het resultaat jarenlang mooi blijven. Dit is echter afhankelijk van wat je eet of drinkt, of je rookt en hoe goed jij je gebit verzorgt. Tijdens de periodieke controle worden je tanden en kiezen altijd gepolijst, waardoor (de meeste) verkleuring weer weggehaald wordt.

De mallen voor je onder- en bovenkaak, die we tijdens de bleekbehandeling precies op maat maken, mag je mee naar huis nemen. Hiermee kun je zelf je tanden nabehandelen. Doorgaans wordt dat elk jaar 1X gedaan. De benodigde gel is bij ons verkrijgbaar en is niet prijzig.

Wanneer je alleen de oppervlakkige glazuurlaag bleekt, zoals thuis of in een bleeksalon, dan blijft het resultaat maximaal enkele weken zichtbaar. Dat betekent dat je 5 tot 8 keer per jaar je tanden moet bleken om de witte kleur te behouden.

Wanneer wordt afgeraden om het gebit te bleken?

Er zijn geen redenen om het bleken van tanden en kiezen bij een gekwalificeerde tandarts in een medische setting af te raden. Er is wel iets waar je rekening mee moet houden: Kunstmatige materialen op je tanden, zoals kronen, brugwerk, porselein en vullingen bleken niet mee. Hierdoor ontstaat er kleurverschil en valt je kroon, vulling etc. enorm op in het geheel. Dat is niet mooi.
Het is dan lastiger om een egaal eindresultaat te krijgen, maar zeker niet onmogelijk. In plaats van alleen bleken, wordt het een gecombineerde behandeling. Hierbij wordt het kunstmatige materiaal van een laagje porselein voorzien of apart bijgekleurd. Vraag ons naar de mogelijkheden, wij leggen je graag uit wat de voors- en tegens van de behandelingen zijn. Daarbij hebben wij een tandtechnisch laboratorium in huis, zodat wij zeker weten dat het afgesproken resultaat behaald wordt. Dat jij met een prachtig egaal gebleekt gebit naar buiten loopt.

Hoe worden ‘dode’ tanden gebleekt?

Een dode tand wordt veelal veroorzaakt voor een valpartij of doordat de tandwortel ontstoken raakt en afsterft. Een tand waar geen leven meer inzit wordt donkerder van kleur. De methode die gebruikt wordt om het gehele gebit te bleken, werkt hierbij niet. Je kan er dan voor kiezen om deze tand van binnenuit te laten bleken.

Deze behandeling gaat als volgt:
De tandarts maakt aan de achterkant van de tand een kleine opening, waarin hij de bleekgel aanbrengt. Vervolgens wordt het gaatje tijdelijk dichtgemaakt. Gedurende enkele dagen zal de gel de tand van binnenuit bleken. Als de tand na de eerste behandeling nog niet wit genoeg geworden is, wordt de behandeling één of meerdere keren herhaald. Zodra de tand de gewenste kleur heeft, wordt het gaatje aan de achterkant van de tand dichtgemaakt met een vulling.

Wat kost tanden bleken bij Mondzorg Oost?

Het bleken van tanden wordt niet vergoed en is niet verzekerbaar. Voorheen kon je je tanden en kiezen laten bleken op indicatie. Maar omdat het enorm populair werd en het geen noodzakelijke behandeling is, is dit uit het verzekeringspakket gehaald.

Je kunt een prijsopgaaf vragen voor:

 • Standaard pakket: Thuisbleken na een gebitsreiniging, met op maat gemaakte bleeklepels en veilige bleekgel.
 • Premium 'in-office'pakket: Bij Mondzorg Oost laat je je tanden bleken en krijg een set bleeklepels op maat voor een refresh.

Deze prijzen zijn altijd zonder aanvullende behandeling in verband met kronen, vullingen enzovoorts. Momenteel publiceren we de prijzen niet op de website, omdat leveranciers met prijsschokken te maken hebben en moeilijk kunnen leveren. We zoeken constant naar de beste kwaliteit en de laagste tariefstelling.

Moet je voor een bleekbehandeling patiënt zijn bij Mondzorg Oost?

Je hoeft geen patiënt van Mondzorg Oost te zijn om je tanden en kiezen door onze mondzorgprofessional te laten bleken. De behandeling wordt wel vastgelegd, wij maken een eigen medisch dossier aan. Als je dat wilt, sturen we dit door naar jouw eigen tandarts, zodat jouw medisch dossier compleet is. Bij deze behandeling is dat echter niet verplicht.

Waar moet je op letten bij tanden bleken?

De behandelmethode zoals wij die uitvoeren is veilig. Er zijn daarom geen redenen om je tanden niet te laten bleken. Sterker nog. In feite is het bleken een hele grondige mondreiniging waarbij diepliggend vuil wordt weggehaald. Wij gebruiken uitsluitend veilige producten. Maar ook hierbij geldt: té is nooit goed.

Daarbij stimuleert een mooi gebit om er zuinig op te zijn. Om je gebit goed te onderhouden door:

 • 2 á 3X per dag na het eten je tanden te poetsen
 • Je tanden dagelijks te flossen of tandenstokers te gebruiken
 • Niet te roken
 • Rekening te houden met je voeding
 • 2X per jaar naar de tandarts gaan om je gebit te laten controleren en te reinigen


Ondanks dat het tandvlees goed afgeschermd wordt, kan het zijn dat je tanden enkele dagen wat gevoelig zijn voor kou. Dit is tijdelijk en daardoor geen reden om de behandeling niet uit te laten voeren.

Maakt whitening tandpasta je tanden witter?

In whitening tandpasta zit iets meer schuurmiddel dan in andere tandpasta’s. Hierdoor zal het de dagelijkse verkleuring wellicht iets verminderen, maar de claim dat je tanden witter worden kunnen ze niet waarmaken. En dat kan ook niet, want dan moet er een sterk bleekmiddel in zitten. Die producten mogen niet zo verkocht worden én het bleekmiddel moet enige tijd inwerken om er resultaat mee te behalen.

Datzelfde geldt voor speciale rokerstandpasta. Deze pasta’s kunnen zelfs schade aan je tanden veroorzaken, doordat de bovenste glazuurlaag te agressief weggeschuurd wordt.

Vanaf welke leeftijd kun je je tanden laten bleken?

Vanaf het moment dat je een weloverwogen keus kan maken, kunnen wij je tanden bleken. De tanden van jeugd onder de 18 bleken wij uitsluitend in overleg met ouders of voogd en op indicatie van hun tandarts. Het is echter niet normaal als iemand op zo’n jonge leeftijd voor deze behandeling komt. Dan is er vaak meer aan de hand, zoals verwaarlozing van het gebit en het overslaan van periodieke controles.

Tips van tandarts Richard voor als je overweegt om je tanden te bleken

Je hebt inmiddels heel veel informatie over hoe je witte tanden kan krijgen. Tot slot wil ik je nog enkele tips geven, zodat je een weloverwogen beslissing kan nemen:

 • Ga niet over één nacht ijs
 • Beoordeel je tanden niet in de achteruitkijkspiegel in de auto op een herfstachtige dag met laaghangende zon, want dan lijken je tanden altijd geler
 • Vraag jezelf af of je het echt wilt, of je het echt nodig hebt
 • Bekijk je gebit in de spiegel bij helder daglicht en als je een normale gezonde huidskleur hebt en beslis dan pas of je het wel of niet nodig vindt om je tanden te bleken
 • Kijk naar de balans in je gezicht, naar je huidskleur en naar je oogwit
 • Vraag jezelf af of de kleur die je wilt nog wel natuurlijk is om te zien, of dat jij je laat beïnvloeden door bepaalde trends, sociale media, TV en door (meestal bewerkte) foto’s in magazines
 • Laat je tanden eerst polijsten door de tandarts en bepaal dan of je tevreden bent met het resultaat of dat je wittere tanden wilt
 • Laat je tanden professioneel bleken bij een gekwalificeerde tandarts voor het mooiste resultaat
 • Laat je goed informeren voordat je de behandeling uit laat voeren, zodat je weet wat je kan verwachten tijdens de behandeling en erna

Overweeg jij om je tanden witter te laten maken bij Mondzorg Oost in Nijmegen? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden graag je vragen of kunnen een afspraak inplannen.

Mondzorg Oost