Röntgenfoto's zijn foto’s waarmee onderliggende structuren in beeld worden gebracht door middel van röntgenstraling. Deze straling is onzichtbaar en kun je vergelijken met radiogolven. Deze stralen gaan door de huid, spieren en zachte weefsels, waardoor ze onderliggende harde structuren in beeld brengen. Op de röntgenfoto’s maken wij het kaakbeen, de wortels, tanden en kiezen zichtbaar.
Met behulp van de kleine röntgenfoto’s brengen we een deel van de kaak in beeld, zodat we de structuren in en onder de tanden, kiezen en tandvlees in beeld kunnen brengen.
De plaatselijke röntgenfoto’s gebruiken wij om te kijken:
Om het verloop van processen te kunnen monitoren, maken wij regelmatig een röntgenfoto. Hierdoor kunnen wij bekijken of processen stil staan of dat er een situatie verergerd is.
Ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën die tandsteen veroorzaken en je tandglazuur aan kunnen tasten. Op röntgenfoto’s is heel goed te zien hoe ver de bacteriën doorgedrongen zijn in de glazuurlaag. Daarnaast kunnen bacteriën het kaakbeen en de wortels aantasten, waardoor er holtes in het kaakbot ontstaan en je tanden los komen te zitten. Daarnaast kan je wortel gaan ontsteken, waardoor je tand af kan sterven. Dit zijn serieuze problemen.
Aan de buitenkant is alleen het ontstoken tandvlees te zien, maar eronder kan er veel meer aan de hand zijn. Wanneer je dat in beeld hebt, kun je beginnende problemen direct behandelen. Daarnaast kun je met grondige reinigingsbehandelingen door een mondhygiënist en zelfzorginstructies de ontsteking tegen gaan. Dit kan veel schade voorkomen.
Wij maken al op jonge leeftijd röntgenfoto’s. Daarmee kun je namelijk heel mooi tussen de kiezen en glazuurkappen kijken, om te kijken of er beginnende gaatjes zijn. Wij zien meteen of we iets we iets gemist hebben tijdens de controle. We zien in één oogopslag of het botniveau klopt, of de kiezen er wel aankomen, of ze op de juiste plek zitten en of de gebitsontwikkeling verstoord is.
Een kleine röntgenfoto is 3 bij 4 cm. We zetten alleen de kiezen erop, vanaf de hoektanden. Hiermee kijk je onder bestaande vullingen, onder kronen en bruggen. We kijken naar het botniveau, naar de binnenkant van de kies en de glazuurschil en of alles heel en in orde is.
Van de voortanden maken we alleen een röntgenfoto als daar een aanleiding voor is. Als we zien dat er iets niet klopt, als er een verkleuring is of wanneer er is iets anders aan de hand is.
Daarnaast geven kleine röntgenfoto’s ons waardevolle informatie bij wortelkanaalbehandelingen.
Bij pijnklachten, kunnen wij niet altijd zien wat de aanleiding daarvan is. Dan is het een reële overweging om een röntgenfoto te maken. Op de foto kunnen we zien of er een ontsteking onder de tand of kies zit of dat er iets anders aan de hand is.
Laatst heb ik op die manier een stukje vulpotlood onder het tandvlees vandaan gehaald. Het meisje had een paar maanden daarvoor met een vulpotlood tussen de tanden gepeuterd, waarbij er een stukje was afgebroken. Dat was gaan ontsteken. Nadat het stukje vulpotlood verwijderd was, kon de ontsteking genezen waardoor de pijn snel afnam.
Het verschilt per patiënt hoe vaak wij een röntgenfoto maken. Dit is onder andere afhankelijk van de zelfzorg en hoeveel problemen je in het verleden hebt gehad. Om je toch een indicatie te geven, maken wij doorgaans ergens tussen de 1 en de 3 jaar kleine röntgenfoto’s. Samen met jou maken wij een risico inschatting. Wij vinden het belangrijk dat patiënten inspraak hebben.
In de loop der jaren is er veel verbeterd op dit gebied. Wij werken met digitale röntgen en beeldversterkers. Hierdoor is er slechts een minimale hoeveelheid röntgenstralen nodig. Het maken van röntgenfoto’s is daardoor niet schadelijk. De gezondheidsschade is verwaarloosbaar, maar de schade die je aan het gebit kan voorkomen is enorm.
Röntgenstralen wekken geen afweerreactie op. Daarom kun je niet allergisch zijn voor röntgenstralen. Dit in tegenstelling tot de afweerreactie die op kan treden wanneer je medicijnen gebruikt. Je kan dus overgevoelig zijn voor bepaalde medicijnen, maar je kan niet overgevoelig zijn voor röntgenstralen.
Voor het maken van een röntgenfoto hoef jij je mondpiercing(s) en oorbellen niet uit te doen, maar het mag wel. De sieraden kunnen zichtbaar zijn op de (panorama-)foto, waardoor de kans bestaat dat er daardoor een beginnend probleem niet voldoende zichtbaar is.
Piercings kunnen wel je mondgezondheid, met name van de tong, beïnvloeden. Tijdens de periodieke controle houden we dit altijd goed in de gaten en indien nodig geven wij aanvullend advies.
Met behulp van een röntgenfoto breng je weefsels en structuren in beeld, die niet vanaf de buitenkant zichtbaar zijn. Er is geen andere methode waarmee je dit kan doen zonder weefsel weg te snijden. Deze foto’s zijn een snelle, pijnloze en risicoloze manier om heel veel informatie te verkrijgen. Wij maken uitsluitend röntgenfoto’s als dat nodig is.
Een röntgen panoramafoto is een overzichtsfoto en laat een veel groter gebied zien dan de plaatselijke röntgenfoto. Hierop staat zelfs een groot gedeelte van je hoofd en hals.
Wij kijken:
Bij Mondzorg Oost hebben wij een volledig team dat gekwalificeerd is om röntgenfoto’s te maken. Wij werken met supermoderne apparatuur uit 2020. Je gaat met een van de assistentes mee naar een röntgenruimte. Bij een panoramafoto wordt je met je kin op een plateautje gezet. Je krijgt instructies van de assistente hoe te staan en wat vast te houden. Zij zal zelf even de ruimte verlaten. Het apparaat draait om je hoofd heen en dan wordt de foto gemaakt. Naderhand kun je zelf meteen meekijken naar de foto. Er wordt helemaal uitgelegd wat er gaat gebeuren en waar je op moet letten.
Bij kleine röntgenfoto’s wordt er een plaatje in je mond geplaatst met een richtstaafje. Vervolgens wordt er een buis op je wang gezet, of op de plaats waar wij de foto maken. De assistente verlaat even de ruimte, drukt af, komt weer terug en scant de foto digitaal in. Hierdoor hebben wij de foto’s meteen op ons beeldscherm. Na het beoordelen van de foto geven wij uitleg.
Onze eigen patiënten kunnen tegenwoordig zelf de foto’s redelijk beoordelen, omdat wij ze elke keer uitleggen waar ze op moeten letten en wat ze kunnen verwachten. Alle aandachtspunten worden op de foto getekend. Bij de volgende behandeling of bij een volgende behandelaar, heb je daardoor alle aandachtspunten niet alleen op schrift, maar ook in beeld. Wij vinden het belangrijk dat mensen zelf weten waar zo op moeten letten. Hoe meer jij betrokken wordt, hoe beter jij jouw gebit schoon houdt.
Met het plaatje dat je in je mond krijgt, duw je de spieren van de tongbodem weg. Hierdoor komen alleen de kaak en de kiezen op de foto te staan.
Als je goed ontspannen bent, dan doet dat plaatje geen pijn. Als je gespannen bent, dan ga je met die spieren van je tongbodem hard tegen dat plaatje drukken en dat geeft een vervelend gevoel. Dat voelt scherp en vreemd aan, terwijl dat niet hoeft. Het plaatje drukt ook tegen je verhemelte en het voelt inderdaad niet comfortabel. Het is echter maar even. Ons advies: ontspan!
Als er iets aan de hand is, kun je bij een vrouw die in verwachting is prima een röntgenfoto maken. Dit is niet schadelijk. Bij Mondzorg Oost hebben wij echter een ‘nul policy’ bij zwangerschap. Dat houdt in: alles wat niet moet en hoeft, moet je niet doen. Wij willen een zwangere vrouw namelijk geen stress geven. Hoe minder je in deze periode doet, hoe beter.
Het maken van een röntgenfoto is altijd onderdeel van een behandeling. Afhankelijk van waar deze behandeling uit bestaat, komen er dus nog kosten bij. Alleen het maken en het beoordelen van twee kleine röntgenfoto’s kost rond de 33 euro. De tarieven verschillen per jaar.
Het maken en beoordelen van een panoramafoto kost ongeveer 67 euro.
Wanneer je het gevoel hebt dat het maken van röntgenfoto’s onzin is. Dat er alleen maar extra kosten gedeclareerd kunnen worden bij de verzekeraars. Dan kan ik je vertellen dat deze foto’s voor ons onmisbaar zijn om een goed beeld te krijgen van de gezondheid en de ontwikkeling van jouw gebit. Door middel van deze foto’s kunnen wij het bijtijds zien als er zich problemen aan het ontwikkelen zijn. Bij Mondzorg Oost doen wij er alles aan om problemen van je gebit te voorkomen. Om ingrijpende en dure behandelingen aan je gebit te voorkomen. Kleine problemen kunnen wij snel oplossen, terwijl grote problemen een uitgebreid behandeltraject nodig hebben. Het maken van een röntgenfoto is daarmee veel goedkoper dan het niet maken van röntgenfoto’s.
Tot 18 jaar zijn kinderen vanuit de basisverzekering volledig verzekerd wanneer er röntgenfoto’s gemaakt worden. Voor volwassenen is dit anders, bij hen zit het maken van röntgenfoto’s niet in het basispakket. Het is wel mogelijk om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten.
Onze assistentes maken elke dag meerdere röntgenfoto’s. Ze gaan de ruimte waar de foto gemaakt wordt uit om zichzelf te beschermen. Wanneer ze iedere keer te maken krijgen met een heel klein beetje straling, dan gaat dat door de jaren heen stapelen. Al deze kleine beetjes bij elkaar zijn op den duur niet gezond. Vergelijk het maar met wandelen in de zon. Geen enkel probleem. Maar jarenlange intensieve blootstelling hieraan is natuurlijk niet zo gezond.
Wij maken alleen foto’s als daar aanleiding voor is. Er wordt geen foto gemaakt wanneer:
Bij mensen die extreme kokhalsneigingen zodra er een voorwerp in de mond komt, maken we eens in de zoveel tijd een gedeeltelijke panoramafoto. Dit apparaat blijft buiten de mond. Daarna is het alsnog een uitdaging om met ons gereedschap in de mond te komen.
Bij Mondzorg Oost werken wij met een team van tandartsen. Alle tandartsen voeren controles uit, maar voor de vervolgbehandelingen sturen wij patiënten intern naar elkaar door. Iedere tandarts heeft een bepaald specialisme. De één is de elke dag bezig met implantaten, een ander doet heel veel wortelkanaalbehandelingen en een ander is gespecialiseerd in orthodontie. Hierdoor zijn het allemaal hooggespecialiseerde tandartsen, die deze behandelingen het allerbeste doen van allemaal. Als iemand affiniteit en plezier ergens in heeft, dan kan hij die vaardigheid veel beter uitvoeren dan iemand die dat niet heeft en slechts af en toe deze behandeling uitvoert. Door deze specialisaties, kunnen onze tandartsen zich intensief verder bekwamen en hun bij- nascholing hierop richten.
De tandartsen van Mondzorg Oost maken nooit een röntgenfoto zonder reden. Wij leggen ook altijd uit waarom wij een foto willen maken. Wij zijn zorgverlener er hebben als doel om jouw gebit zo goed mogelijk te verzorgen, zodat jij zo lang mogelijk je eigen tanden en kiezen kan behouden. Het is geweldig wat wij met de modernste technieken allemaal kunnen, maar onze ideale patiënt wordt oud met zijn/ haar eigen tanden, zonder vullingen of wat dan ook.
Neem contact op met Mondzorg Oost als je vragen hebt over röntgenfoto’s of andere tandheelkundige behandelingen, of als jij je wilt inschrijven.
Maandag t/m vrijdag geopend van 08.00 tot 12.30 en 13.30 tot 17.00 uur.
Spoeddienst bij afwezigheid 0900-8602