Kopieer link
Sluiten
Mondzorg Oost

ROKEN

Tanden kunnen verkleuren door roken omdat sigaretten teer en nicotine bevatten, die chemische stoffen zijn die verkleuring kunnen veroorzaken. Wanneer iemand rookt, komen deze stoffen in contact met de tanden en vormen ze een laagje op het tandoppervlak dat moeilijk te verwijderen is.
4 october, 2023

Waarom verkleuren tanden en kiezen van roken?


Tanden kunnen verkleuren door roken omdat sigaretten teer en nicotine bevatten, die chemische stoffen zijn die verkleuring kunnen veroorzaken. Wanneer iemand rookt, komen deze stoffen in contact met de tanden en vormen ze een laagje op het tandoppervlak dat moeilijk te verwijderen is.

Teer is een kleverige stof die ontstaat door het verbranden van tabak. Het kan zich ophopen op de tanden en de tandglazuurlaag aantasten. Nicotine is een chemische stof die verslavend is en ook bijdraagt aan de verkleuring van tanden. Het kan de kleur van tanden veranderen door te reageren met zuurstof in de lucht en een gelige of bruine aanslag op de tanden te veroorzaken.

Na verloop van tijd kunnen de verkleuringen door roken steeds erger worden en moeilijker te verwijderen zijn. Zelfs regelmatig poetsen en flossen kan niet voorkomen dat de tanden verkleuren door het roken.

Kortom, het roken van sigaretten kan tandverkleuring veroorzaken door de aanwezigheid van teer en nicotine. Als je wilt voorkomen dat je tanden verkleuren, is het belangrijk om te stoppen met roken en regelmatig tanden te poetsen en flossen om de tanden gezond en schoon te houden.


Hoe krijg ik rookaanslag van mijn tanden en kiezen?


Rookaanslag op tanden en kiezen kan worden veroorzaakt door het regelmatig roken van sigaretten of het gebruik van andere tabaksproducten. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om rookaanslag van uw tanden en kiezen te verwijderen:

 1. Poetsen: Poets uw tanden ten minste twee keer per dag grondig met een tandpasta die speciaal is ontworpen om vlekken te verwijderen. Zorg ervoor dat u ook uw tong poetst, omdat rookaanslag zich daar ook kan ophopen.

 2. Flossen: Gebruik dagelijks flosdraad om tussen uw tanden te reinigen en eventuele resterende aanslag te verwijderen.

 3. Mondspoeling: Spoel uw mond met een mondwater dat speciaal is ontworpen om vlekken te verwijderen. Het mondwater kan helpen om de aanslag los te maken en te verwijderen.

 4. Gebruik een tandenborstel met zachte haren: Een tandenborstel met zachte haren is zachter voor uw tanden en kan helpen om aanslag te verwijderen zonder uw tandglazuur te beschadigen.

 5. Raadpleeg een tandarts: Als de aanslag hardnekkig is, kan een tandarts u professionele reinigingsbehandelingen aanbevelen, zoals schrapen of polijsten.


Waarom verkleuren tanden en kiezen door roken?


Het verkleuren van tanden en kiezen door roken komt door de chemische stoffen die in sigaretten zitten. Deze stoffen worden opgenomen door het glazuur van de tanden en kiezen en kunnen zich daar ophopen.

Nicotine, een van de belangrijkste chemische stoffen in sigaretten, zorgt voor vernauwing van de bloedvaten in de mond. Dit kan leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar de tanden en kiezen, wat kan leiden tot verkleuring. Daarnaast bevatten sigaretten ook teer, een kleverige substantie die zich gemakkelijk hecht aan het glazuur van de tanden en kiezen en zo verkleuring veroorzaakt.

Bovendien kunnen rokers ook een drogere mond hebben dan niet-rokers, waardoor er minder speeksel wordt geproduceerd. Speeksel beschermt het gebit tegen schadelijke bacteriën en vermindert de kans op verkleuring. Bij rokers kan een drogere mond dus bijdragen aan het verkleuren van tanden en kiezen.

Al met al kan roken dus leiden tot verkleuring van tanden en kiezen, naast tal van andere gezondheidsproblemen. Daarom is het sterk aanbevolen om te stoppen met roken om de gezondheid van uw mond en tanden te behouden.


Roken is slecht voor je mondgezondheid om verschillende redenen. Hier zijn enkele voorbeelden:


 1. Tandvleesproblemen: Roken kan leiden tot tandvleesontsteking (gingivitis) en verergering van tandvleesaandoeningen zoals parodontitis. Dit komt omdat roken de bloedtoevoer naar het tandvlees beperkt en het immuunsysteem verzwakt, waardoor de bacteriën in de mondholte zich kunnen vermenigvuldigen en tandvleesproblemen kunnen veroorzaken.

 2. Slechte adem: Roken kan leiden tot slechte adem (halitose) omdat het de mond uitdroogt en bacteriën in de mondholte vermenigvuldigt, waardoor een onaangename geur ontstaat.

 3. Verkleuring van tanden: Roken kan leiden tot verkleuring van tanden omdat de nicotine en teer in sigaretten een gele of bruine aanslag op de tanden kunnen veroorzaken.

 4. Mondkanker: Roken is een belangrijke risicofactor voor mondkanker. Dit komt omdat de chemicaliën in sigaretten de cellen in de mondholte kunnen beschadigen en mutaties kunnen veroorzaken die tot kanker kunnen leiden.

Kortom, roken heeft een negatieve invloed op je mondgezondheid en kan leiden tot verschillende problemen zoals tandvleesproblemen, slechte adem, verkleuring van tanden en mondkanker. Het is daarom belangrijk om te stoppen met roken en regelmatig de tandarts te bezoeken om je mondgezondheid te controleren en te onderhouden.


Er zijn verschillende redenen waarom het beter is om te stoppen met roken:


 1. Verbeterde gezondheid: Stoppen met roken kan de algehele gezondheid aanzienlijk verbeteren. Roken verhoogt het risico op verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, longkanker, beroerte, longziekten, enz. Wanneer je stopt met roken, zal je lichaam beginnen met het herstellen van de schade die door roken is aangericht, waardoor je gezonder kunt worden en een langer leven kunt leiden.

 2. Verbeterde ademhaling: Roken kan de longfunctie aantasten en ademhalingsproblemen veroorzaken. Stoppen met roken kan helpen om de longfunctie te verbeteren, wat kan resulteren in betere ademhaling en minder kortademigheid.

 3. Geld besparen: Roken is duur en kan een flinke kostenpost zijn. Door te stoppen met roken, kan je veel geld besparen en dat geld aan andere dingen besteden.

 4. Verbeterde sociale relaties: Roken kan leiden tot slechte adem en een onaangename geur. Door te stoppen met roken, kan je je sociale relaties verbeteren omdat je frisser ruikt en minder ongemakkelijk bent bij het socialiseren met anderen.

 5. Verbeterde mondgezondheid: Roken kan leiden tot tandvleesproblemen, verkleuring van tanden en mondkanker. Door te stoppen met roken, kan je de mondgezondheid verbeteren en het risico op deze problemen verminderen.

Kortom, er zijn vele redenen waarom het beter is om te stoppen met roken, waaronder verbeterde gezondheid, verbeterde ademhaling, geld besparen, verbeterde sociale relaties en verbeterde mondgezondheid. Het kan moeilijk zijn om te stoppen met roken, maar het is zeker de moeite waard voor een gezonder en gelukkiger leven.


Stoppen met roken kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende manieren om het op een leuke manier te doen. Hier zijn enkele suggesties:


 1. Maak een bucketlist: Maak een lijst van dingen die je altijd al hebt willen doen, maar waarvoor je geen energie of geld had toen je rookte. Het stoppen met roken kan je nieuwe energie geven en de kans bieden om nieuwe avonturen te beleven.

 2. Zoek een nieuwe hobby: Zoek een nieuwe hobby die je leuk vindt en die je kan helpen om je af te leiden van de verleiding om te roken. Denk bijvoorbeeld aan sporten, schilderen, lezen of koken.

 3. Beloon jezelf: Stel doelen en beloon jezelf wanneer je deze behaalt. Beloningen kunnen variëren van kleine dingen zoals een lekker kopje koffie tot iets groots zoals een weekendje weg.

 4. Werk samen: Werk samen met een vriend(in) die ook wil stoppen met roken. Jullie kunnen elkaar motiveren en samen leuke activiteiten doen om de afleiding te vinden.

 5. Maak het visueel: Maak een collage of vision board met afbeeldingen die je herinneren aan de redenen waarom je stopt met roken. Hang deze op een plek waar je hem vaak ziet, zoals op de koelkast of boven je bureau.

 6. Praat met anderen: Praat met mensen die ook gestopt zijn met roken of met mensen die je steunen bij het stoppen. Hun verhalen kunnen inspirerend zijn en het kan fijn zijn om ervaringen te delen.


Voor nog wittere tanden, lees ons blog over tanden bleken!


Mondzorg Oost