Kopieer link
Sluiten
Mondzorg Oost

KUNSTGEBIT

Een kunstgebit was heel normaal in de jaren ’70 en ’80. Het was modern om de tang te laten zetten op je tanden en kiezen deze te vervangen voor een prothese. Door de tijd heen hebben we wel gemerkt er toch nogal wat nadelen kleven aan een kunstgebit. Gelukkig wordt het trekken van tanden en kiezen alleen nog maar gedaan als er echt geen andere mogelijkheden zijn om je tanden en kiezen te behouden.
24 januari, 2023


Kunstgebit nodig? Dan is dit belangrijke informatie voor jou

Wanneer wordt er gekozen voor een kunstgebit?

Een kunstgebit is een laatste hulpmiddel om je mond weer compleet te maken om goed te kunnen praten en kauwen. Dit pas je alleen toe als er door wat voor een reden dan ook je tanden en kiezen zo slecht geworden zijn, dat er geen andere oplossing meer mogelijk is om jou weer lachend over straat te krijgen. Er is niets zo goed en prettig als je eigen tanden en kiezen.

Er zijn verschillende redenen dat er gekozen wordt om een kunstgebit aan te laten meten:

  • Jarenlange verwaarlozing van het gebit
  • Uitstel van behandelingen die het gebit hadden kunnen redden
  • Na een ziekte, zoals bij een zwaar chemoproces waarbij de celdeling slecht is waardoor het gebit aangetast raakt
  • Na een ongeval

Als er geen andere manier is, dan is een kunstgebit een prachtige oplossing.

Hoe wil jij dat jouw kunstgebit eruit komt te zien?

Voordat wij je nieuwe kunstgebit maken, krijg je een pasprothese. Hierdoor kun je kijken hoe het staat, hoe het bevalt en of de pasvorm goed is. Wij kunnen alles naar wens maken. Voorheen zag je heel goed dat iemand een kunstgebit had, maar dat hoeft niet meer. Wij kunnen zelfs aan de hand van oude foto’s je gebit namaken. Vervolgens zijn er allerlei correcties uit te voeren. Bedenk daarbij wel dat een te recht en te wit gebit niet natuurlijk is. Wij adviseren altijd om kleine onregelmatigheden in te bouwen. Dat oogt veel mooier en ziet niemand dat je een kunstgebit hebt.
Als iemand zegt: “Hé, heb je een nieuw gebit?” dan is er iets niet goed gegaan. Als ze zeggen: “Wat zie je er goed uit!” maar dat ze niet kunnen plaatsen waardoor dat komt, dan hebben wij het goed gedaan als behandelaar.

Wanneer kies je voor een kunstgebit, wanneer voor implantaten?

Bij een kunstgebit wordt het verhemelte afgedekt door een kunststof plaatje. Wanneer je hier niet aan kan wennen, of als je merkt dat je hierdoor te veel smaak mist, is een klikgebit een goede optie. Hierbij worden er implantaten in je kaak gezet, waarop de prothese vastgeklikt wordt. Implantaten zijn kunstwortels.
Wanneer een ondergebit niet optimaal past, wordt het vaak losgedrukt door de spieren van de tongbodem. Mensen gaan de prothese dan met van alles en nog wat vastplakken. Wanneer het boven-kunstgebit goed wordt aangemeten, zuigt het zichzelf vast en kan je kan er alles mee. Wanneer je ondergebit niet prettig zit, en je hebt een vrij lage kaakwal, kun je ervoor kiezen om een klikgebit te nemen. Een klikgebit wordt vaak grotendeels vergoed in de basisverzekering. De meest voorkomende combinatie is: boven een kunstgebit en onder een klikprothese.

Is een brug een soort kunstgebit?

Een brug is iets anders dan een kunstgebit. Bij een brug worden 1, 2, 3 ,4 of 5 kunsttanden en/of -kiezen bevestigd aan 2 wortels van tanden of kiezen, op 2 implantaten of aan een combinatie daarvan. Een brug is een vervanging van een aantal tanden en/ of kiezen dat permanent vast zit in de mond. Een kunstgebit en een klikprothese zijn volledige onder en/ of bovengebitten en worden uit de mond gehaald om ze te reinigen.

Kan ik bij Mondzorg Oost een kunstgebit laten aanmeten als ik geen patiënt bij jullie ben?

Om een kunstgebit of klikprothese aan te laten meten, hoef je geen patiënt bij Mondzorg Oost te zijn. Jij bent vrij om zelf te beslissen waar jij jouw gebit laat maken. Wij willen wel weten wat jouw tandheelkundige geschiedenis is, zodat wij onverwachte problemen kunnen voorkomen.

Het tandtechnische laboratorium van Mondzorg Oost

Bij Mondzorg Oost hebben wij een volledig uitgerust tandtechnisch laboratorium. Wij hebben er bewust voor gekozen om een modern laboratorium te bouwen, zodat wij precies weten welke materialen er gebruikt worden. Daarbij vinden wij het belangrijk om in samenspraak met de patiënt te bekijken wat het beste eindresultaat is.

In plaats van: “Wij maken iets en daar heb je het maar mee te doen”, willen wij dat jij kan:

  • Meebeslissen
  • Meekijken
  • Praten met de tandtechnicus
  • Vragen kan stellen aan de tandtechnicus

Het gaat immers om jouw uiterlijk! Wij vinden het niet meer dan normaal dat jij zelf mag beslissen hoe jouw gebit eruit komt te zien.


Zowel traditionele als de meest moderne tandtechnieken

Met ons tandtechnisch laboratorium werkt een vakkundige tandtechnieker waar wij al ruim 20 jaar mee samenwerken. Daarnaast is er een continue verbetercyclus met de allernieuwste computergestuurde technieken. De ontwikkelingen gaan heel hard.
De tandtechnicus die volgens de traditionele manier werkt, kent alles wat in de afgelopen 20 jaar geproduceerd is. Hij kan protheses repareren, veranderen, aanpassen en nieuwe kunstgebitten maken. Hij kan jouw oude kunstgebit gebruiken om op door te ontwikkelen. De tandtechniekers werken nauw samen en leren elkaars werkwijze. De één verbindt ons met het verleden, de ander met de toekomst. Je kan ervoor kiezen om je kunstgebit op de traditionele manier te laten maken of om de digitale procedure in te gaan. Uiteraard geven wij jou eerst de benodigde informatie, zodat je een weloverwogen keus kan maken.

Hoe werkt de moderne techniek om kunstgebitten te maken?

Een groot voordeel van de digitale procedure is dat je een proefprothese kan printen. Door deze 2 weken uit te proberen, kun je kijken of het kunstgebit prettig zit en of het er zo uitziet als jij dat wilt. Je kan meteen ontdekken wat de reacties zijn van de mensen om hem heen. Vervolgens passen wij het proefgebit aan, zodat de uiteindelijke prothese helemaal naar wens gemaakt kan worden.


Wat is een digitaal paspoort?

Wanneer wij met de moderne technieken een prothese maken, krijg je een digitaal paspoort. Dit betekent dat alle gegevens opgeslagen worden.
Laatst had iemand zijn prothese uitgedaan waarna de hond het te pakken had gekregen. Dan mis je in een keer je tanden en kiezen. Eén telefoontje is dan voldoende voor ons om aan de hand van de gegevens in je paspoort de machines aan te zetten en direct een nieuwe prothese te maken. Wij raden altijd aan om je noodprothese voor dit soort situaties te bewaren.
Zo’n digitaal paspoort is internationaal. Stel dat jij in Spanje bent en er gebeurt iets met je gebit. Dan kan een praktijk ter plekke die met CAD-CAM technieken werkt, vanuit jouw digitale paspoort meteen een nieuwe prothese maken.

Hoe wordt een kunstgebit aangemeten?

Wij zijn een grote voorstander van de afdruktechniek, omdat je de botstructuur onder hierdoor het tandvlees optimaal weergegeven wordt. Maar wij kunnen de kaak ook scannen. Beiden technieken hebben hun voordelen. Daarom combineren wij ze vaak.
Wanneer er een oude prothese is, dan vullen wij deze met een dun laagje pasta en maken zo een afdruk in de mond. Hiermee kunnen wij direct zien waar er aanpassingen nodig zijn. Vervolgens scannen wij buiten de mond deze afdruk. Hierdoor is het niet nodig om grote machines en veel pasta in de mond te gebruiken.

Als je geen oude prothese hebt, dan kun je voor de klassieke methode met afdrukken kiezen of gaan voor scannen. Voor sommige trajecten is afdrukken beter, voor andere is het scannen beter. Digitaal kun je de kaak veel preciezer aanmeten. Dat gebeurt op een hele andere manier, waarbij rekening wordt gehouden met je schedel en met je kauwbeweging. Op gipsmodellen kun je heel veel doen, maar digitaal kun je nog veel meer. Het ligt eraan waar je naar toe wilt en wat er nodig is.

Hoe verloopt het gebitsprothese traject?

Wanneer jij een kunstgebit voor het eerst aangemeten krijgt, dan gebeurt dat in de behandelkamer in ons tandtechnisch laboratorium. Je kan dus direct meekijken met de tandtechnicus en meebeslissen over hoe jouw gebit eruit moet komen te zien.
De prothese afspraak verloopt als volgt: je gebit en je kaak worden in kaart gebracht, waarna de noodprothese in stappen gemaakt wordt. Pas als de tijdelijke prothese klaar is, worden je tanden en kiezen getrokken en worden je wondjes verzorgd. Direct daarna krijg je de noodprothese in. Wanneer jij met een slecht of niet te redden gebit binnen komt, dan sta je met een uur, anderhalf uur buiten met een mooi noodgebit.

Is het pijnlijk om een noodprothese te dragen?

Nadat je de noodprothese hebt gekregen, moet je kaak gaan genezen. Kleine wondjes in de mond zijn net zo vervelend als blaren in je schoenen. Daar hebben we begrip voor, maar daar moet je even doorheen. Zie het maar alsof je de Vierdaagse gaat lopen met nieuwe schoenen. Je mag zo vaak terugkomen als je wilt om die pijnplekjes een beetje te ontlasten. Wij maken dan een beetje ruimte in je prothese op de plekken waar het zeer doet. Hierdoor is de pijn meteen weg, maar ontstaat er vaak weer een pijnlijke plek op een andere plaats.
Nadat de wondjes van het tandentrekken genezen zijn en de zwellingen geslonken zijn, kom je terug om de pasvorm aan te laten passen. Na een jaar, als al het bot weer goed terug gegroeid is, alles weer mooi glad en littekenvrij is, dan meten wij je definitieve prothese aan. Dan maken wij een gebit waarvan jij zegt: zo herken ik mijzelf helemaal en zo wil ik eruit zien.

Kan een kunstgebit gerepareerd en opgeknapt worden?

Wanneer je al een kunstgebit hebt, dan kijken wij naar het functioneren en je wensen. Bij Mondzorg Oost hebben wij alle technieken in huis om je kunstgebit op te knappen als deze niet mooi meer is. En als je kunstgebit versleten is, of niet prettig meer zit, dan kunnen wij een nieuw kunstgebit maken. Samen met de tandtechnicus bespreek jij wat je wilt:

  • Wat je anders wilt dan je oude kunstgebit
  • Hoe recht je tanden moeten komen te staan
  • Welke wittint je tanden moeten krijgen
  • Welke vorm je tanden moeten krijgen

“Met een kunstgebit hoef ik nooit meer naar een tandarts!”

“Ik houd er toch al niet van om naar de tandarts te gaan en nou ben ik mooi klaar.” Als je dat denkt, dan moeten wij je teleurstellen. Wij raden jou aan om toch 1x per jaar of per 2 jaar je gebit te laten controleren. Je hebt toch iets lichaamsvreemds in je mond. En het is al helemaal niet nodig om door te lopen wanneer je pijnlijke plekjes in je mond hebt.
Met implantaten raden wij aan om deze zeker 1X per jaar te laten controleren. Wij kijken dan:

  • Of alles goed gaat
  • Of er geen problemen aan het ontstaan zijn
  • Of er extra goed schoongemaakt moet worden
  • Of er iets aangepast moet worden
  • Of er tandsteen op zit

Wanneer we zien dat er ongunstige ontwikkelingen zijn, dan kunnen wij bijsturen.

Welke nadelen zijn er voor het dragen van een kunstgebit?

  • Wanneer je een kunstgebit hebt, dan kun je in het begin wat verminderde smaak- en geurbeleving hebben, doordat je verhemelte bedekt is. Dit kan onwennig zijn en daar heb je doorgaans slechts tijdelijk last van.
  • Sommige mensen vinden het ongemakkelijk naar hun partner toe, om hun prothese uit te moeten nemen om te reinigen.
  • Je kan in gênante situaties komen. Laatst had ik een patiënt die zó heftig over moest geven dat haar kunstgebit in de wc verdween.
  • Je kunstgebit krijgt door de jaren heen heel veel kauwkracht te verwerken, dus kunnen er barstjes ontstaan en kan slijtage optreden. Doordat het gevoel in je kaak minder wordt, voel je niet met hoeveel kracht jij op je tanden zet. Een automonteur die de gewoonte had om een metalen zaklamp tussen zijn voortanden te klemmen tijdens het werk, had hierdoor zijn voortanden flink beschadigd.
  • Als je een tandenknarser of kaakklemmer bent, dan komen er enorm veel krachten op het gebit, waardoor de levensduur aanzienlijk verkort wordt.

Is er een reparatieservice voor kunstgebitten?

Als jij belt, dan zetten wij alles in het werk om jou dezelfde dag uit de brand te helpen. Daarvoor werken wij samen met externe laboratoria. Hierdoor kunnen wij, indien wij geen ruimte hebben om het gebit zelf te maken, een betrouwbare externe partij inschakelen om jouw prothese te repareren. Het is mogelijk om bij ons te wachten tot je prothese klaar is. Dit duurt doorgaans 2 uur. Sommige reparaties hebben echter meer tijd nodig. Wanneer jij geen noodprothese hebt, dan wordt in overleg bekeken of er een tijdelijk gebit wordt gemaakt.
Soms komt een partner de prothese afgeven, maar dat werkt niet, want wij willen altijd meten en passen of de prothese na reparatie nog prettig en goed zit. Soms moet er een afdruk gemaakt worden van de kaak.

Kan ik ongezien bij jullie naar binnen als mijn gebit kapot is?

Wij begrijpen dat jij niet gezien wilt worden wanneer jouw boven- of ondergebit kapot is. In dat geval is het mogelijk om via de zij ingang van Mondzorg Oost naar binnen te komen. Hier kan jij direct met de lift naar boven die bij de behandelkamer in het tandtechnisch laboratorium uitkomt. Je kan dus ongezien naar binnen komen.

Daarnaast hebben wij een ‘aan huis service’. Wanneer jij niet over straat kan of durft, komen wij naar jou toe en maken wij indien nodig afdrukken. In het laboratorium repareren wij jouw prothese en komen hem afleveren.


Hoe lang gaat een gebitsprothese mee?

Alles wat wij hier maken is oerdegelijk, daar durven wij onze handen voor in het vuur te steken. Tenzij jij extreem klemt of knarst en er toch voor kiest om je gebit ‘s nachts in te houden, dan gaat jouw gebit niet kapot. Een kunstgebit kan wel 15-20 jaar mee gaan.
Sommige mensen laten hun prothese keer op keer oplappen. Vaak wordt het gebit niet vervangen uit angst dat het nieuwe gebit minder prettig zit dan ze gewend zijn. Je verzekering betaalt een deel mee en je kan je oude kunstgebit houden als reserve, dus doe jezelf niet tekort.
In de loop der jaren wordt het materiaal poreuzer waardoor het gaat verkleuren. Op den duur is je kunstgebit niet mooi meer. Je gebit is een belangrijk onderdeel van je uiterlijk. De verzekering gaat uit van een gemiddelde levensduur van 5 of 6 jaar. Bespreek het met je tandarts en bekijk samen of het nodig is om je gebit aan te passen of te vervangen.

Wat kun je beter wel en wat kun je beter niet eten met een kunstgebit?

Met een kunstgebit kun je alles eten en drinken. Bij een prothese voel je echter minder goed hoe hard je bijt dan met eigen tanden en kiezen. Dames die haakwerk en naaiwerk doen klemmen de naalden nogal eens hard tussen de voortanden. Hierdoor slijt de prothese sneller. Mannen klemmen vaak gereedschap en spijkers tussen de tanden.

Moet mijn kunst- of klikgebit ‘s avonds uit?

‘s Nachts hoeft het kunst- of klikgebit niet uit, maar het wordt wel aangeraden. Met name als je last hebt van kaakklemmen en tandenknarsen. Het is af te raden om je ondergebit in te houden en je bovengebit uit te doen. Als je dan gaat tandenknarsen bijt je op het tandvlees van je bovenkaak. Hierdoor maak je het tandvlees kapot, of nog erger en beschadig je het bot van je bovenkaak. Door de jaren heen verdwijnt dat bot dan. Het gaat maar heel langzaam maar het gebeurt wel.

Hoe reinig je een kunstgebit?

Het reinigen van een kunstgebit gaat als volgt: je neemt je gebit uit je mond, vervolgens borstel jij je gebit met een tandenborstel en tandpasta lekker schoon. Dit doe je 1X per dag. Net als op tanden, kun je op je kunstgebit tandsteen krijgen. Wij hebben tabletjes die deze kalkaanslag goed verwijderen. De één heeft geen last van tandsteen, de ander heeft er juist veel last van. Om je prothese lang mooi te houden, raden wij je aan om je kunstgebit jaarlijks te laten controleren.

Een kunst- of klikgebit bij Mondzorg Oost

Als je een prothese nodig hebt en je na het lezen van dit blog de mening wilt van een Mondzorg Oost tandarts, neem dan contact met ons op en maak een afspraak. Tijdens een oriëntatieconsult bekijken wij wat de huidige status van je gebit is en bespreken wij de mogelijkheden.

Mondzorg Oost