Kopieer link
Sluiten
Mondzorg Oost

IMPLANTATEN

Implantaten worden gebruikt om je gebit weer compleet te maken wanneer je tanden of kiezen verloren hebt en je het ontstane gat weer op wilt vullen. Een implantaat is een kunstwortel, waarop een kunsttand of -kies geschroefd kan worden, of waar je een kunstgebit op kan bevestigen. Met een mooi gebit kun je vrijuit lachen. Een mooi gebit hoeft niet perfect te zijn, ‘te wit' en 'te recht' is niet natuurlijk. Wanneer je tanden ‘te scheef staan’, ‘te veel verkleurd zijn’ of als je ‘te weinig tanden en kiezen in je mond hebt’, dan is het waardevol om de mogelijkheden te bespreken met je tandarts. Hieronder leggen wij jou uit wat implantaten zijn en wat de behandeling inhoudt.
24 januari, 2023


Implantaten, wat is het en wat zijn de mogelijkheden? 

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel die in je kaakbeen wordt geschroefd. Hierop kan een enkele tand of kies bevestigd worden, of meerdere zoals een brug, maar het kan ook gebruikt worden om een kunstgebit  op vast te zetten.

Waar wordt op gelet bij het kiezen van het implantaat?

Er zijn heel veel soorten implantaten welke verschillen van soort materiaal, lengte, dikte en schroefsysteem. Voor elke positie in de kaak heb je weer een ander type implantaat nodig. Het is belangrijk dat het materiaal biocompatibel is. Dat wil zeggen dat het geaccepteerd wordt door het lichaam en dat het wordt ingekapseld door het bot.
Wij bepalen welke soort implantaat er nodig is. We letten erop dat het specifiek is voor jouw kaak, hoeveel bot er is en hoe het bot loopt. Daarbij wordt bekeken of er bot bijgemaakt moet worden, of dat er voldoende bot aanwezig is om het implantaat stevig te kunnen bevestigen.

Wereldwijd toegepaste materialen

Zoveel merken, zoveel soorten. Bij Mondzorg Oost gebruiken wij uitsluitend gerenommeerde, kwalitatief hoogstaande materialen. Materialen die zich al lang bewezen hebben, van fabrikanten die voorop lopen in de ontwikkelingen. Fabrikanten waarvan wij verwachten dat zij nog velen jaren zullen bestaan.
Want stel dat je nu een implantaat laat bevestigen en dat je over 20 jaar een probleem krijgt met het schroefsysteem waarmee je prothese bevestigd is in je implantaat? Dan wil je dat dat schroefsysteem nog steeds verkrijgbaar is, zodat dat probleemloos vervangen kan worden. Je wilt niet dat je gehele implantaat vervangen moet te worden.
Daarbij willen wij ook dat de schroefsystemen wereldwijd toegepast worden. Stel dat je naar het buitenland verhuist, dan moet het schroefsysteem daar ook voorhanden zijn.


Hoe lang blijft een implantaat zitten?

Een implantaat vergroeit met het bot en blijft levenslang zitten. Maar voor implantaten geldt hetzelfde als voor je eigen tanden en kiezen: het vergt een goede reiniging, anders ontstaat er tandsteen en en daarmee ontstoken tandvlees. Als de ontsteking doortrekt naar het bot rond het implantaat, dan gaat het implantaat loszitten. Het werkt hetzelfde als bij je eigen tanden en kiezen en het heeft dezelfde liefde en aandacht nodig.
Je hebt een vervelend probleem als je implantaat los gaat zitten. Dan moet eerst het implantaat eruit en het gebied schoon en bacterievrij gemaakt worden. Vervolgens moet het bot weer aangroeien of moet er (kunst-)bot aangebracht worden, voordat een nieuw implantaat geplaatst kan worden. Dit terugplaatsen is een langdurig proces en vaak is het niet eens mogelijk om een implantaat terug te plaatsen. Dus vanaf dag 1 na plaatsenkoesteren als je eigen tanden en kiezen.

Kan een brug bevestigd worden door middel van een implantaat?

Een brug is een tand of kiesvervanging, aaneengesloten op een rij. Deze kan aan bestaande tanden bevestigd worden, aan een tand en een implantaat of aan 2 implantaten. Een brug zit vast en kan niet losgeklikt en uitgenomen worden. De tandarts bekijkt eerst of de bestaande tanden en kiezen voldoende houvast bieden voor de brug. Wanneer deze ongeschikt zijn, wordt er overwogen om één of twee implantaten te plaatsen. Bij elke beslissing wordt de kaak en het gebit nauwkeurig in kaart gebracht waarna de opties bekeken kunnen worden.

Wat is een klikgebit?

Een boven kunstgebit heeft een kunststof plaat die tegen het verhemelte aanligt, een onder kunstgebit heeft een kunststof plaat die op de kaakwal aanligt. Dit kan als vervelend ervaren worden. Bijvoorbeeld als de tong de prothese elke keer van zijn plek drukt. Je kunt dan een klikgebit overwegen. Dit kan voor het hele gebit, alleen boven of alleen onder. Om het klikgebit te kunnen bevestigen, worden er twee of meer implantaten in de boven en/ of onderkaak geplaatst. Hier wordt het gebit opgeklikt. Om te reinigen haal je de klikprothese uit je mond.

Wanneer worden implantaten afgeraden?

Voordat wij overwegen om implantaten te plaatsen, vindt er een screening plaats. Je zal aan een aantal randvoorwaarden moeten voldoen. Wij kijken:

  • Of je elk half jaar je gebit laat controleren door je tandarts
  • Hoe jij je gebit onderhouden hebt
  • Wat er in de loop der jaren aan je gebit gedaan is

Bij iemand die stevig rookt en een slechte zelfzorg heeft, gaan wij niet zo maar implantaten plaatsen. Het afweersysteem wordt slechter als je rookt. Daardoor hebben bacteriën meer kans om gebitsschade aan te richten. Dat betekent niet dat we dan geen implantaten plaatsen, maar we geven wel een waarschuwing vooraf. Wij geven je een dringend advies: overweeg om te stoppen met roken, of overweeg om deze behandeling niet te doen.

Wanneer wordt er een uitneembaar gebit geadviseerd?

Soms is het beter om te kiezen voor een uitneembaar gebit. Een frame prothese is een gedeeltelijk gebit welke wij bijvoorbeeld aanraden bij iemand op leeftijd die hulp nodig heeft bij het tandenpoetsen. Dan kiezen we absoluut niet voor een systeem dat vast in de mond zit, maar eerder voor een uitneembaar systeem, zodat het gebit veel beter gereinigd kan worden. Wij proberen een beetje in de toekomst te kijken.
Daarnaast kijk je naar de geschiedenis. Hoe komt het dat iemand zijn tanden en kiezen heeft verloren? Is het door:

  • Verwaarlozing van het gebit en niet naar de tandarts gaan
  • Roken, slechte eet- en drinkgewoonten
  • Een ongeval
  • Een ziekteproces

Deze zaken wegen zwaar bij de afweging om implantaten te plaatsen of niet. Wij willen altijd zinnige zorg verlenen. Als de kans groot is dat de implantaten met protheses binnen 3 jaar er alweer uitlkomen omdat het gebit niet goed verzorgd wordt, dan is dat geen zinnige zorg.

Vergelijk het gebit maar eens met een auto

Stel je zet je auto een lange tijd onder een boom, zonder hem regelmatig eens flink te wassen. Die auto komt onder de bladeren, algen en vogelpoep te zitten. Ik durf te wedden dat die auto binnen 3 jaar allerlei roestplekken krijgt. Doe je dan niets, dan weet je zeker dat er op een gegeven moment allerlei gaten in je auto ontstaan.
Was jij daarentegen je auto regelmatig met een spons, of haal je hem door de wasstraat heen en zet je hem regelmatig in de was, dan blijft je auto jarenlang mooi. Zo werkt het ook met je gebit. Wanneer jij je gebit goed verzorgt, dan blijft het mooi en gezond. Uiteraard kan er altijd iets gebeuren, zoals een valpartij, waardoor je gebit beschadigd raakt.

Maak een bewuste keus

De keus om implantaten te nemen is afhankelijk van de vraag hoe jij met je spullen omgaat en hoe je omgaat met je lijf. Gezondheid is niet te koop. Dat wordt echter wel gedacht: “De tandarts repareert het wel”, maar er zijn grenzen aan die maakbaarheid.
Daarom is het heel belangrijk om van tevoren te inventariseren hoe je erin staat en hoe jij je gebit beschermt. Er wordt namelijk wel wat van je verwacht als jij implantaten laat plaatsen. Het is een investering in tijd, moeite en geld. Dan wil je optimaal resultaat, en dat jarenlang. Dan bescherm je jouw investering en moet je aan de bak. Wil je dat niet, dan maken wij daar duidelijke afspraken over.

Wat kun je nog meer doen om je implantaten te beschermen?

Om tandvleesontsteking te voorkomen is het waardevol om dagelijks te flossen, te ragen of tandenstokers te gebruiken. Wanneer het bot rond je implantaat door een ontsteking aangetast wordt, komt je implantaat los te zitten.

Volgens deze stappen verloopt de onderzoeksfase

Wanneer er een ontbrekende tand of kies vervangen wordt, dan kun je overwegen om een implantaat te nemen. Wij doen dan eerst vooronderzoek, waarbij we kijken waar je qua gebit vandaan komt en waar je naartoe wilt. Het hele traject wordt besproken, zodat jij een weloverwogen keus kan maken. Pas als jij besloten hebt dat je deze behandeling wilt inzetten, gaan we de procedure opstarten.
Er wordt bekeken wat er aan tandtechniek op het implantaat moet komen. Op de röntgenfoto’s bekijken wij wat de positie van het implantaat moet zijn, de asrichting, de grootte en de vorm. Wij meten de botdikte en kijken of de omliggende structuren gezond zijn. Alle randvoorwaarden worden in kaart gebracht en er wordt uitgezocht wat het beste materiaal voor jouw kaak is.

De procedure voor het plaatsen van het implantaat

Wanneer jouw implantaat geplaatst wordt, krijg je een verdoving, waardoor je van de gehele procedure niets zal voelen. Van tevoren wordt alles in heldere taal stap voor stap uitgelegd.
Omdat wij het voorwerk zo specifiek doen, lijkt het implanteren zelf routinematig. Vooraf is met behulp van de computer alles precies berekend, waarna er een boormal gemaakt is. Hiermee wordt exact de plaats en de boorrichting bepaald.
Alleen als aan alle voorwaarden voldaan wordt, wordt het implantaat daadwerkelijk geplaatst. Vervolgens wordt het tandvlees door middel van een hechting gesloten.

Nadat het implantaat geplaatst is

Na het plaatsen van het implantaat moeten het bot en het tandvlees helen. Daarna wordt de hechting verwijderd en wordt bekeken of alles gegaan is zoals het moest gaan. Vervolgens plaatsen wij de prothese erop. Voor de prothese geldt: zoveel mensen, zoveel mogelijkheden en zoveel wensen. Daarom bekijken wij wat voor jou de mogelijkheden zijn en wat er bij jou past.

Extra steriel werken bij het plaatsen van implantaten

Het plaatsen van het implantaat, gebeurt altijd in een extra steriele omgeving. Tijdens de behandeling wordt er een opening gemaakt in het bot, dat betekent dat de behandelruimte aan extra strenge voorwaarden moet voldoen. Daarom werken wij in een ruimte met klimaatbeheersing en wordt de behandeling uitgevoerd door een team van optimaal getrainde vakmensen.
Bij Mondzorg Oost worden alle materialen die gebruikt worden met zorg gesteriliseerd in 2 ruimtes met glazen wanden, zodat onze patiënten dit proces kunnen zien. Wij geven graag uitleg. Bij chirurgie gaan we nog een stap verder tijdens het sterilisatieproces. Daarvoor gelden nóg strengere voorwaarden dan voor de andere materialen. Daarnaast is al het materiaal voor eenmalig gebruik hygiënisch verpakt.

Tandtechniek: zo bepaald van welk materiaal een kunsttand- of –kies gemaakt wordt

Totaal zijn er zo’n 80 typen materialen waarmee kunsttanden en -kiezen gemaakt kunnen worden. Als jij dat wilt, dan leggen wij jou alle soorten voor, waarna jij een keus kan maken. Dat lijkt ons echter niet de beste manier om zo’n belangrijke beslissing te nemen. Elk materiaal heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Daarom maken wij een voorselectie uit de materialen. Wij weten welke materialen voor die situatie het beste is. Er is veel kennis en ervaring nodig om de juiste keus te maken. Vertrouw erop dat wij ons huiswerk heel goed doen en altijd een selectie maken in jouw belang. Anders zie je door de bomen het bos niet meer. Wij maken een voorselectie, jij bepaalt welk materiaal er gebruikt wordt.
Wij houden rekening met het materiaal dat al in jouw mond aanwezig is. Daar zoeken wij aansluiting bij. Daarnaast bekijken wij wat het meest natuurlijk staat, rekening houdend met jouw wensen.

Bepaal zelf hoe jouw gebitsprothese eruit komt te zien

Bij Mondzorg Oost hebben wij een tandtechnisch laboratorium. Dat betekent dat wij zeker weten dat alleen de beste materialen toegepast worden en dat kunsttanden en -kiezen door een vakbekwame tandtechnicus gemaakt worden. Sterker nog, jij kan zelf met hen overleggen en precies aangeven hoe jij wilt dat jouw prothese eruit komt te zien. Het gaat immers om jouw gebit en over jouw uiterlijk.

Hoe wordt er aansluiting gezocht met de rest van het gebit?

Wij bekijken wat er al gedaan is aan je gebit. Heb jij 3 gouden inlays zitten, dan vragen wij:

  • Vind je het mooi?
  • Wil je dat die nieuwe kies ook van goud wordt?
  • Of wil je het bij 3 gouden kiezen houden?

Wil jij geen gouden kunsttand of -kies, dan zoeken wij aansluiting bij de kleur van je overige tanden. Wij maken er dan een kunstwerk bij wat niemand terug kan vinden als kunstkies of kunsttand. Een zo mooi en natuurlijk mogelijk eindresultaat is altijd ons streven, tenzij jij iets ander wilt. Dit is ‘Shared Decision Making’: je doet het samen. Jouw wensen worden gecombineerd met onze expertise.

Hoe lang loop ik met een gat in mijn gebit?

Afhankelijk van de situatie, is het mogelijk om meteen na plaatsing van het implantaat een tijdelijke voorziening geplaatst te krijgen. Dit wordt vooraf besproken. Bij sommige mensen is het implantaat na 2 weken volledig belastbaar en zijn ze klaar met de gehele procedure en bij anderen duurt dit langer. Als het bot moet helen, zijn mensen zelfs 3 of 4 maanden onderweg, voordat de uiteindelijke tand, kies, brug of het klikgebit geplaatst kan worden. Doordat wij noodtanden en -kiezen kunnen maken, hoef je niet voor schut te lopen.

Hoe lang duurt het gehele implantatentraject?

De duur van het implantatentraject is afhankelijk van of er botopbouw nodig is of niet. Wij kunnen daar geen standaard voor geven. Het plaatsen van implantaten is maatwerk. Dit is afhankelijk van de schade vooraf en aan welke randvoorwaarden er voldaan moeten worden. We onderzoeken eerst of de uitgangspositie 100% gezond en degelijk is om implantaten te kunnen plaatsen. Want met zorg moet je geen gokje nemen. Het moet duidelijk zijn wat we gaan doen en wat het einddoel is. Niet alles is voorspelbaar, want je hebt te maken met biologisch materiaal en met zelfzorg. Maar alles wat wij kunnen uitsluiten, sluiten wij uit. Wij werken zo voorspelbaar mogelijk. Het moet niet snel, maar het moet goed.

Doet het plaatsen van implantaten pijn?

Doordat je een verdoving krijgt, voel je niets van de procedure waarbij het implantaat in je kaak geplaatst wordt. Na de behandeling kun je paracetamol slikken als de plek rond je implantaat pijnlijk is. Bij een grote ingreep kunnen wij sterkere pijnstillers voorschrijven, maar dit komt zelden voor.

Hoe sterk zijn implantaten?

Implantaten kunnen een leven lang mee, daar worden ze op uitgekozen en geplaatst. Een implantaat zelf gaat niet kapot. Het is eerder de vraag of:

  • De verbinding deugdelijk gemaakt is
  • Of de prothese deugdelijk gemaakt is
  • Of het gebit goed schoon gehouden wordt, zodat het naastgelegen bot niet aangetast wordt door een ontsteking

Wanneer de verbindingsschroef kapot gaat, dan halen we deze eruit en plaatsen wij een nieuwe in het implantaat.

Het gevaar van goedkope implantaten

Helaas bestaan er praktijken die bezuinigen op de materialen door bij Ali Express in te kopen. Dat betekent dat het materiaal niet sterk is en dat je niet weet waaruit het implantaat bestaat. Gelukkig is er een nieuwe wetgeving die dat verbiedt, waardoor dat in Nederland (bijna) niet meer gebeurt. Als je ergens een goedkoop implantaat denkt te scoren, of je gaat naar het buitenland, dan loop je het grote risico dat je ondeugdelijke implantaten in je mond krijgt. Dat zijn vaak de praktijken die het hardste adverteren. Dat zijn geen zorgverleners, daar staat de patiënt niet centraal.

Traceerbare implantaten

In Nederland zijn wij als zorgverleners gehouden aan een Trace Back systeem. Wij zijn verantwoordelijk voor degenen voor ons. Die zijn weer verantwoordelijk voor degenen daarvoor en die is weer verantwoordelijk voor de fabriek. Alles is traceerbaar en CE gecertificeerd. Als dat niet klopt, dan hang je met je praktijk aan de hoogste boom. Wij zijn heel erg blij met dit systeem.

Zijn er leefregels als je implantaten hebt?

Behandel je implantaten, kunsttanden en -kiezen alsof het je eigen gebit is. Blijf op de periodieke controles komen, want het voorkomen van problemen is altijd beter dan ingrijpen achteraf.

Moet je patiënt zijn bij Mondzorg Oost om door jullie implantaten te laten plaatsen?

Je bent geheel vrij om zelf te kiezen waar jij je implantaten laat plaatsen. Je hoeft dus geen patiënt te zijn bij Mondzorg Oost om deze behandeling bij ons uit te laten voeren. Maak gerust een afspraak, zodat wij jou kunnen onderzoeken wat voor jou de mogelijkheden zijn. Wij geven jou onderbouwd advies, waarna jij een weloverwogen beslissing kan maken.

Mondzorg Oost