Kopieer link
Sluiten
Mondzorg Oost

HOE WORDT IK TANDARTS OF MONDHYGIËNIST?

Het is belangrijk om te kiezen voor een beroep dat past bij jouw persoonlijkheid, interesses, vaardigheden en waarden. Ik raad je aan om je te verdiepen in de vereisten, mogelijkheden en uitdagingen van het beroep, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Wil je meer weten? Lees dan vooral dit blog!
22 october, 2024

Hoe wordt ik tandarts in Nederland?


Om tandarts te worden in Nederland, moet je de volgende stappen doorlopen:

  1. Bacheloropleiding Tandheelkunde: Je moet een bacheloropleiding tandheelkunde volgen aan een Nederlandse universiteit. Deze opleiding duurt meestal vijf jaar en omvat zowel theoretische als praktische training.

  2. BIG-registratie: Nadat je de bacheloropleiding hebt afgerond, moet je je registreren bij het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Om in aanmerking te komen voor registratie moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, waaronder een bewijs van goed gedrag en een succesvol afgeronde opleiding.

  3. Masteropleiding Tandheelkunde: Na registratie moet je een masteropleiding tandheelkunde volgen. Dit duurt meestal twee jaar en omvat voornamelijk klinische training.

  4. Beroepseed afleggen: Nadat je de masteropleiding hebt afgerond, moet je de beroepseed afleggen. Dit is een verklaring waarin je belooft dat je je beroep als tandarts op een verantwoorde en ethische manier zult uitoefenen.

  5. Inschrijving bij het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT): Je moet je inschrijven bij het KRT, wat betekent dat je regelmatig bijgeschoold moet worden om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden.

Na deze stappen ben je een geregistreerde tandarts in Nederland en kun je aan de slag in een tandartspraktijk of bijvoorbeeld in het ziekenhuis. Houd er rekening mee dat er meer stappen kunnen zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie.


Hoe wordt ik mondhygiënist in Nederland?


Om mondhygiënist te worden in Nederland, moet je de volgende stappen doorlopen:

  1. Hbo-opleiding Mondzorgkunde: Je moet een Hbo-opleiding Mondzorgkunde volgen aan een erkende Nederlandse opleidingsinstelling. Deze opleiding duurt vier jaar en omvat zowel theoretische als praktische training.

  2. Diploma en BIG-registratie: Nadat je de opleiding Mondzorgkunde hebt afgerond, ontvang je een diploma en kun je je registreren bij het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Om in aanmerking te komen voor registratie moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, waaronder een bewijs van goed gedrag en een succesvol afgeronde opleiding.

  3. Inschrijving bij het Kwaliteitsregister Mondhygiënisten (KRM): Je moet je inschrijven bij het KRM, wat betekent dat je regelmatig bijgeschoold moet worden om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden.

Na deze stappen ben je een geregistreerde mondhygiënist in Nederland en kun je aan de slag in een tandartspraktijk of bijvoorbeeld in het ziekenhuis. Houd er rekening mee dat er meer stappen kunnen zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie.


Is het beroep tandarts of mondhygiënist leuk?


Dit is voor iedereen persoonlijk, dus ik kan niet bepalen of het beroep van tandarts of mondhygiënist voor jou leuk is. De beleving van een beroep is namelijk voor iedereen anders en hangt af van individuele interesses, vaardigheden en persoonlijke voorkeuren. We ervaren ons vak als veelzijdig en met een grote diversiteit. Soms wat uitputtend maar met veel voldoening. Joris, onze endodontoloog, geeft aan dat hij tot het uiterste gaat voor het welzijn van zijn patiënten, en dat dit je nalatenschap zal zijn.

Als tandarts ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van de tanden en mond van je patiënten. Je zult voornamelijk bezig zijn met diagnose, behandeling en preventie van tandheelkundige problemen, evenals het onderhouden van een goede relatie met patiënten en andere zorgverleners. Het kan dus een uitdagende en voldoening gevende baan zijn voor mensen die graag met mensen werken en interesse hebben in tandheelkunde en gezondheidszorg.

Als mondhygiënist ligt de focus op het voorkomen en behandelen van tandvleesaandoeningen en andere mondproblemen. Je voert onder andere gebitsreinigingen uit en geeft advies over tandheelkundige verzorging en preventie. Ook hierbij speelt het contact met patiënten een belangrijke rol en is het van belang dat je zorgvuldig en accuraat te werk gaat.

Of het beroep van tandarts of mondhygiënist leuk is, hangt dus vooral af van jouw persoonlijke voorkeuren, interesses en vaardigheden.


Waar kun je de opleiding tot tandarts en mondhygiënist volgen in Nederland?


In Nederland kun je de opleiding tot tandarts en mondhygiënist volgen bij verschillende onderwijsinstellingen, waaronder:

  1. Tandheelkunde:
  • Radboud Universiteit Nijmegen
  • Universiteit van Amsterdam (ACTA)
  • Rijksuniversiteit Groningen
  1. Mondzorgkunde:
  • Hogeschool Utrecht
  • Hogeschool Inholland
  • Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN)
  • Hogeschool Rotterdam
  • Saxion Hogeschool

Let op: dit is slechts een selectie van onderwijsinstellingen die deze opleidingen aanbieden. Voor meer informatie over de opleidingen en de toelatingseisen kun je terecht op de websites van de desbetreffende onderwijsinstellingen.

Waarom zou ik tandarts of mondhygiënist worden?



Hier zijn enkele redenen waarom sommige mensen tandarts en mondhygiënist willen worden:

  1. Het biedt een uitdagende en interessante carrière: Als tandarts ben je betrokken bij het diagnosticeren en behandelen van tandheelkundige problemen, het voorkomen van tandheelkundige aandoeningen en het onderhouden van de mondgezondheid van patiënten. Het is een beroep waarbij je constant moet blijven leren en jezelf moet blijven ontwikkelen.

  2. Het is een bevredigende baan: Als tandarts  en mondhygiënist kan je mensen helpen om hun gebit en mondgezondheid te verbeteren. Het is een dankbaar beroep omdat patiënten vaak direct resultaat zien van de behandelingen en je hen kan helpen om problemen te verhelpen die invloed hebben op hun dagelijkse leven.

  3. Er is veel vraag naar tandartsen  en mondhygiënisten: In Nederland is er momenteel een tekort aan tandartsen  en mondhygiënisten. Dit betekent dat er veel mogelijkheden zijn voor mensen die dit beroep willen uitoefenen. Er zijn veel vacatures beschikbaar en je hebt daardoor goede baanperspectieven.

  4. Je kunt een prima boterham verdienen: Tandartsen  en mondhygiënisten verdienen doorgaans een goed salaris. Hoewel de precieze hoogte van het salaris afhankelijk is van verschillende factoren, zoals het type tandheelkundige praktijk waarin je werkt en je werkervaring, kan het beroep financiële stabiliteit bieden.

Maar uiteindelijk is het belangrijk om te kiezen voor een beroep dat past bij jouw persoonlijkheid, interesses, vaardigheden en waarden. Ik raad je aan om je te verdiepen in de vereisten, mogelijkheden en uitdagingen van het beroep, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Om te oriënteren kun je natuurlijk altijd een keer met ons meekijken!

Mondzorg Oost