Kopieer link
Sluiten
Mondzorg Oost

FACINGS

Een facing, ook wel bekend als een veneer, is een dunne laag van tandheelkundig materiaal die op de voorkant van een tand wordt geplaatst om het uiterlijk ervan te verbeteren. Het wordt voornamelijk gebruikt om cosmetische problemen op te lossen, zoals verkleuringen, scheuren, spleten, ongelijke tanden of kleine afwijkingen in de tandvorm. Er zijn verschillende soorten materialen die kunnen worden gebruikt voor facings, waaronder composiethars en porselein. Porseleinen facings worden over het algemeen als duurzamer en esthetisch aantrekkelijker beschouwd, maar ze zijn ook duurder dan facings van composiethars. Bij Mondzorg Oost zijn we zeer terughoudend met het wegslijten van gezond tandmateriaal.
15 june, 2024


In deze blog gaan we in op de verschillende methoden, prep en no-prep, en de diverse materialen.

Het plaatsen van facings vereist meestal twee bezoeken aan de tandarts. Bij het eerste bezoek wordt een dun laagje tandglazuur verwijderd om ruimte te maken voor de facing. Vervolgens wordt er een afdruk van de tand gemaakt, die naar het tandtechnisch laboratorium wordt gestuurd om de facing op maat te maken. Bij het tweede bezoek wordt de facing op de tand bevestigd met behulp van tandheelkundige lijm en wordt deze nauwkeurig aangepast voor een goede pasvorm en esthetiek.

Het plaatsen van facings is meestal een permanente procedure, omdat er tandglazuur moet worden verwijderd. Het is belangrijk om goede mondhygiëne te handhaven en regelmatige controles bij de tandarts te ondergaan om de duurzaamheid en levensduur van de facings te waarborgen.

Het plaatsen van facings op tanden heeft zowel voordelen als nadelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste punten om te overwegen:

Voordelen van facings:

 •     Esthetische verbetering: Facings kunnen het uiterlijk van tanden aanzienlijk verbeteren. Ze kunnen worden gebruikt om verkleuringen te verbergen, scheuren te bedekken, spleten op te vullen en ongelijke tanden of kleine afwijkingen in de tandvorm te corrigeren. Hierdoor krijgen mensen een mooie, symmetrische glimlach.
 •     Natuurlijke uitstraling: Porseleinen facings hebben een natuurlijke uitstraling en kunnen worden afgestemd op de kleur en vorm van de omliggende tanden. Ze weerkaatsen ook licht op een vergelijkbare manier als natuurlijk tandglazuur, waardoor ze er realistisch uitzien.
 •     Duurzaamheid: Porseleinen facings zijn over het algemeen duurzaam en kunnen jarenlang meegaan zonder te verkleuren of beschadigd te raken. Ze zijn bestand tegen vlekken van voedsel en dranken zoals koffie, thee en rode wijn.

Nadelen van facings:

 •     Onomkeerbaarheid: Het plaatsen van facings vereist het verwijderen van een dun laagje tandglazuur, en dit proces is meestal onomkeerbaar. Eenmaal verwijderd, kan het glazuur niet worden hersteld. Dit betekent dat facings een permanente verandering aan de tanden inhouden.
 •     Kosten: Facings, vooral die van porselein, kunnen behoorlijk kostbaar zijn. De exacte prijs varieert afhankelijk van het type materiaal en het aantal facings dat nodig is. Voor sommige mensen kunnen de kosten een belemmering vormen.
 •     Gevoeligheid: Na het plaatsen van facings kunnen sommige mensen tijdelijke gevoeligheid ervaren, vooral bij het eten van warme of koude voedingsmiddelen. Dit komt doordat een klein deel van het tandglazuur is verwijderd, waardoor de tanden gevoeliger kunnen worden voor temperatuurveranderingen.


Het is belangrijk om de voor- en nadelen van facings zorgvuldig af te wegen en te overleggen met een tandarts om te bepalen of ze geschikt zijn voor jouw specifieke situatie.

Welke facings zijn het beste op je tanden?

Er zijn verschillende soorten facings beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. De keuze van het beste type facing hangt af van verschillende factoren, waaronder je specifieke behoeften, budget en de aanbevelingen van je tandarts. Hier zijn de twee meest voorkomende soorten facings:

 •     Porseleinen facings: Porseleinen facings worden beschouwd als een van de beste opties vanwege hun duurzaamheid, esthetiek en weerstand tegen vlekken. Ze worden op maat gemaakt in ons tandheelkundig laboratorium en zijn ontworpen om natuurlijk over te komen. Porseleinen facings hebben een lange levensduur en behouden hun kleur en glans goed. Ze zijn echter duurder dan andere opties en vereisen een zeer zorgvuldige plaatsing.
 •     Composietfacings: Composietfacings zijn gemaakt van een tandkleurig harsmateriaal dat direct op de tand wordt aangebracht en ter plaatse wordt gemodelleerd. Ze zijn over het algemeen goedkoper dan porseleinen facings en vereisen minder tandglazuurverwijdering. Composietfacings kunnen snel worden geplaatst in één tandartsafspraak. Ze kunnen echter gevoeliger zijn voor verkleuringen en hebben mogelijk meer onderhoud nodig dan porseleinen facings.

Het is belangrijk om met je tandarts te overleggen om de beste optie voor jouw specifieke situatie te bepalen. Ze kunnen je adviseren op basis van je tandheelkundige gezondheid, esthetische doelen en budget. Elke persoon en elke tandheelkundige situatie is uniek, dus het is essentieel om individueel advies te krijgen om de beste facings te kiezen.

Het is belangrijk om een zorgvuldige afweging te maken voordat je besluit om je tanden te laten afslijpen voor veneers. Hoewel tanden afslijpen soms nodig is om een goede pasvorm en esthetiek van de veneers te garanderen, zijn er een paar redenen waarom het beter kan zijn om terughoudend te zijn met het afslijpen van gezond tandweefsel:


 •     Onomkeerbare procedure: Tanden afslijpen is een onomkeerbare procedure, omdat een deel van het gezonde tandglazuur permanent wordt verwijderd. Zodra dit is gebeurd, kan het tandglazuur niet op natuurlijke wijze teruggroeien. Dit betekent dat je altijd afhankelijk zult zijn van veneers of andere restauraties / kronen om je tanden te beschermen.
 •     Gevoeligheid en pijn: Het verwijderen van tandglazuur kan leiden tot tijdelijke of zelfs langdurige gevoeligheid van de tanden. Dit kan ongemak veroorzaken bij het eten of drinken van warme, koude of zoete voedingsmiddelen. Bovendien kan het afslijpen van tanden soms pijnlijk zijn, vooral als de gevoelige delen van de tand worden blootgesteld.
 •     Verhoogd risico op complicaties: Het afslijpen van gezond tandweefsel vergroot het risico op complicaties zoals tandbederf, tandgevoeligheid en tandvleesproblemen. Door het verwijderen van een deel van het tandglazuur vermindert de natuurlijke bescherming van de tand tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Dit kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor tandproblemen.
 •     Alternatieven beschikbaar: In sommige gevallen kunnen er alternatieven zijn voor het afslijpen van tanden. Bijvoorbeeld, als je tanden voornamelijk kleine esthetische onvolkomenheden hebben, kan het mogelijk zijn om te kiezen voor alternatieve behandelingen zoals tanden bleken, composietbindingsmaterialen of dunne voorbereide veneers (ook bekend als 'no-prep' veneers). Deze opties kunnen het behoud van je natuurlijke tandstructuur bevorderen.

Het is altijd verstandig om een uitgebreid gesprek te hebben met een ervaren tandarts of een cosmetisch tandheelkundig specialist voordat je besluit om je tanden te laten afslijpen voor veneers. Zij kunnen je adviseren over de beste opties op basis van jouw specifieke situatie en helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing.

No-prep


Er zijn verschillende no-prep of minimale-prep veneer-opties beschikbaar voor de cosmetische behandeling van voortanden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:


 •     Lumineers: Lumineers zijn ultradunne porseleinen veneers die met minimale of geen tandpreparatie kunnen worden geplaatst. Ze worden op maat gemaakt en direct op de tanden geplakt. Lumineers kunnen het uiterlijk van verkleurde, onregelmatige of licht beschadigde tanden verbeteren.
 •     CEREC: Zelfde dag klaar en zijn vergelijkbaar met Lumineers en bieden ook een no-prep of minimale-prep optie voor veneers. Ze kunnen direct op de tanden worden geplaatst zonder dat er veel tandweefsel hoeft te worden verwijderd.
 •     Composiet veneers: In plaats van porselein kunnen composietmaterialen ook worden gebruikt om no-prep veneers te maken. Composiet veneers worden direct op de tanden aangebracht en gevormd door een tandarts. Deze procedure vereist meestal minimale of geen tandpreparatie en kan worden gebruikt om de vorm, kleur en uitstraling van de voortanden te verbeteren.
 •     Snap-On Smile: Snap-On Smile is een verwijderbaar hulpmiddel dat wordt geplaatst over de bestaande tanden om het uiterlijk tijdelijk te verbeteren. Het is gemaakt van een dunne, duurzame hars en kan worden aangepast aan de gewenste kleur en vorm van de tanden. Snap-On Smile vereist geen tandpreparatie en kan een snelle en betaalbare oplossing zijn voor cosmetische verbetering, maar alleen tijdelijk voor een ‘Quick fix’.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de geschiktheid van elke behandeling afhankelijk is van de specifieke kenmerken en behoeften van jouw tanden. Raadpleeg altijd een tandarts of een cosmetisch tandheelkundig specialist om te bepalen welke optie het meest geschikt is voor jouw individuele situatie. Puur natuur blijft het beste, hoe minder er aan natuurlijk weefsel geslepen hoeft te worden, des te beter. Wat we momenteel veel bij influencers zien, gezonde tanden volledig wegslijpen is absoluut niet te rechtvaardigen. Het kan mooier en gezonder!

Meer weten? Plan je een consult in bij een van onze experts?

Mondzorg Oost