Kopieer link
Sluiten
Mondzorg Oost

EEN EERSTE BEZOEK OF EEN CONTROLE

De algemene regel is dat je 2X per jaar naar de tandarts gaat om je gebit te laten controleren. Maar, weet je ook waarom dat is? En weet je waar de tandarts allemaal op let? Want dat is veel meer dan kijken of er beginnende gaatjes zijn. De periodieke controle is heel erg belangrijk om te voorkomen dat er problemen ontstaan.
24 januari, 2023

Medewerkers

Periodieke controle bij de tandarts: voorkom problemen aan je gebit

Onze ideale patiënt heeft op oudere leeftijd nog steeds een mooi gebit met alle tanden en kiezen, zonder lichaamsvreemd materiaal, zoals vullingen, kronen enzovoorts. Eigen tanden zijn het sterkste en het mooiste.

Wij hameren op de periodieke controle:

  • Om op tijd zaken te signaleren
  • Zodat er aanwijzingen gegeven kunnen worden om het gebit goed te reinigen
  • Om te voorkomen dat er allerlei vervolgbehandelingen nodig zijn


Wij willen op tijd bijsturen. Als er iets kleins is, dan kijken wij eerst of er ingegrepen moet worden of niet. Kleine gaatjes zijn makkelijk en snel te vullen. Wanneer je niets doet, dan kan een klein gaatje snel uitgroeien tot een groter gat. Je hebt daar geen last van, totdat het gat zo groot is dat die bacteriën de wortel bereiken en daar een ontsteking veroorzaken. Dan ben je veel verder van huis, want daar kun je veel last van hebben. Het kan er zelfs voor zorgen dat jij je tand verliest.
Door je gebit 2X per jaar te laten controleren kun je heel veel ellende voorkomen.

Een eerste bezoek

Wanneer je je hebt aangemeld bij Mondzorg Oost, plannen we je in voor een eerste bezoek aan onze praktijk. En dat eerste bezoek nemen we heel serieus. Het belangrijkste is dat we uitgebreid de tijd voor je nemen. Je maakt kennis met meerdere mensen uit ons team en met onze werkwijze. En wij maken kennis met jou en kijken daarbij niet alleen naar je tanden en kiezen, je wangen, je tong, je tandvlees maar ook... naar je wensen.

We voeren je gegevens in ons systeem in, maken indien nodig een panoramafoto van je hele gebit en een preventie-assistente reinigt en polijst je gebit. Hierna beoordeelt de tandarts je gebit en de foto en bespreek je samen je gebitsverleden, hoe het nu gaat en wat je in de toekomst kunt verwachten. Heeft onze tandarts alle informatie verzameld en beoordeeld? Dan maken we als het nodig is een behandelvoorstel, speciaal voor jou. Want geen mond is gelijk.

Waar let de tandarts op tijdens de periodieke controle?

Periodiek MondOnderzoek (PMO) wordt uitgevoerd volgens een vast protocol.

De tandarts kijkt onder andere:

  • Naar afwijkingen in het gelaat
  • Of er vlekjes, bobbeltjes, enzovoorts zijn bij de lippen
  • Of de binnenkant van de wangen en het tandvlees gezond is
  • Naar het kauwapparaat en naar de spieren in het gelaat
  • Of jij een harde bijter of tandenknarser bent
  • Achterliggende informatie zoals medicijngebruik en onderliggende ziekten
  • Naar de tong
  • Naar de afvoergangen van de speekselklieren
  • Naar de boven-, tussen- en zijkanten van tanden en kiezen
  • Naar vullingen, kronen en dergelijke, of er geen lekkages of breuken zijn
  • Naar de kiezen of er lekkende groefjes zijn
  • Of er een afwijkende tandstand aan het ontstaan is
  • Of er verborgen problemen onder de tandvleesrand zijn
  • Of er tandsteen onder het tandvlees zit
  • Of er geen ontstekingen zijn
  • Of er geen cystes of abcessen, tumoren, uitzaaiingen van tumoren of iets dergelijks zijn in de tongbodem
  • We kijken of tanden en kiezen in leven zijn, of ze reageren op warm, kou en tikken

Wij hebben een geoefend oog. Daardoor zijn wij vaak snel klaar met de controle, terwijl toch alle punten nagekeken worden.

Wat wordt er nog meer gedaan tijdens de periodieke controle?

Bij een controle wordt er gereinigd wat nodig is. Als er tandsteen zit, dan wordt dat altijd weggehaald. Dit doen we in dezelfde controletijd. Tenzij het heel veel is, dan maken wij een aparte afspraak bij een mondhygiënist. Ook als het tandsteen wat dieper zit laten we de intensieve reiniging aan de mondhygiënist over. Over het algemeen, als iemand hier elk half jaar op controle komt, dan is dat niet nodig.
Tot slot wordt je gebit gepolijst, om het zo schoon en zo glad mogelijk te maken. Daardoor worden oppervlakkige verkleuringen van je tanden en kiezen weggehaald en kan plaque minder goed aan je tanden en kiezen blijven plakken.

Wat is tandsteen?

Tandsteen is een kalkachtige structuur met bacteriën, die een ontsteking van het tandvlees veroorzaakt. Wanneer tandsteen niet verwijderd wordt, dan kan dit op een gegeven moment onder de tandvleesrand komen en zelfs doorgaan naar de wortel van een tand of kies en naar het kaakbot. Hierdoor kunnen je tanden afsterven en los komen te zitten. Ontstoken tandvlees wordt vaak gezien als een lichte ontsteking. Daarom wordt de noodzaak om deze ontsteking aan te pakken niet gezien.

Ontstoken tandvlees is veel gevaarlijker dan het lijkt

Wanneer je het oppervlak waar dat ontstekingsproces van je tandvlees plaatsvindt naast elkaar zou leggen, dan is dat een heel groot vlak. Als je zo’n plek op je been zou hebben, dan zat je dezelfde dag nog bij je huisarts en krijg je direct allerhande zalfjes en middelen om de ontsteking te bestrijden. In de mond doet men doorgaans niets om de ontsteking tegen te gaan, omdat mensen niet in de gaten hebben hoe ernstig het is. Ze hebben nergens last van. Het irriteert misschien een beetje en het bloed iets bij het tandenpoetsen. Maar ondertussen kan die ontsteking enorm voortwoekeren en grote schade veroorzaken.

Waarom worden er regelmatig röntgenfoto’s gemaakt tijdens de periodieke controle?

Er zijn ontzettend veel punten waar wij tijdens de periodieke controle naar kijken. Soms is er aanvullende informatie nodig. Dan wordt er een röntgenfoto gemaakt. Hiermee kunnen we kijken of de wortels en het weefsel onder vullingen, kronen en bruggen enzovoorts gezond is. Wij bekijken of er door de ontstekingen pockets ontstaan zijn, waardoor het tandvlees loslaat van de wortel en er botafbraak is.


Waarin is controle van kinderen anders dan bij volwassenen?

Kinderen hebben minder tanden en kiezen, wij kijken met name naar de ontwikkeling van het gebit. Cariës of tandbederf kan bij kinderen wel veel harder gaan. Soms ontsnapt de verzorging van het gebit aan de aandacht van de ouders. Met name als kinderen voorheen hun tanden prima zelf konden poetsen, maar dat ze dat een tijdje niet goed doen. Deze periode van slechte zelfzorg, in combinatie met veel zoetigheid, frisdrank, chocomel, enzovoorts veroorzaakt gaatjes. En als er dan gaatjes ontstaan, dan gaat het hard. Er kunnen zodanige problemen ontstaan dat een kinderkiesje eruit gehaald moet worden om het proces te stoppen. Dat verstoort de ontwikkeling van de gebitsopbouw, de stand van tanden en kiezen. Begeleiding van ouder en kind is deel van de periodieke controle. Met aandachtspunten voor het poetsen én voor het eten en drinken.

Is een fluoridebehandeling nodig?

Fluoridebehandeling is alleen op indicatie. Wanneer kinderen goed poetsen en 2x per jaar op controle komen, dan is er helemaal geen reden voor fluoride. Fluoride zit al in voedingsmiddelen en in tandpasta.
Het glazuur bij tanden in ontwikkeling moet harden: matureren en mineraliseren. Fluoride ionen worden ingebouwd in het glazuur. Dit verhoogt de weerstand tegen bacteriën en zuren. Wanneer je een goed voedingspatroon en goed poetspatroon hebt, dan is die fluoridebehandeling helemaal niet nodig.

Hoe vaak per dag moet ik mijn tanden poetsen?

Na het ontbijt, na de lunch en voor het slapen poetsen is optimaal. Na het ontbijt en avondmaaltijd is minimaal. Sommige mensen poetsen voor het ontbijt en avondmaaltijd en sommige kinderen die net tandjes hebben krijgen een flesje met Fristi of Roosvisee mee naar bed. Dan sla je de plank totaal mis en ga je aan het doel van poetsen voorbij. Met poetsen maak je je gebit schoon nadat je gegeten hebt. Je poetst alle achtergebleven etensresten weg, zodat bacteriën zich niet kunnen ontwikkelen.

Periodieke controle bij de tandarts en griepvirussen (corona)

Er zijn uitgebreide richtlijnen voor tandartsbehandelingen en griepvirussen. Als tandarts zijn we al gewend om met virussen en bacteriën te werken. Omdat wij altijd heel dicht op het gezicht van mensen zitten, is de afgelopen 30 jaar binnen de tandheelkunde daar al alles op aangepast. Die barrière is er altijd al: wij mogen de patiënt nergens mee besmetten en de patiënten mogen ons en andere patiënten niet besmetten.

Er zijn wat kleine aanpassingen geweest in verband met corona. De grootste aanpassing is dat we ervoor zorgen dat er minder mensen bij elkaar zijn. Dat de wachtruimten leger zijn en dat er minder beweging in het pand is. Wij hebben hier nu 3 wachtruimten. Daarbij doen wij ons best om op tijd te werken. Dus wanneer je op tijd bent, dan hoef je doorgaans niet te wachten. En dat komt goed uit, want er liggen geen tijdschriften meer in de wachtruimten.

Welke instrumenten worden er gebruikt tijdens de controle?

Er worden slechts 3 instrumenten gebruikt om het gebit na te kijken: een spiegeltje en twee sondes. Eén meetsonde en de andere is het beruchte haakje, waarmee we ook onder randjes van vullingen kunnen komen. We controleren daarmee of er lekkages zijn, of er onregelmatigheden zitten, of dat er iets los zit. Het geeft ons veel extra informatie. We prikken nergens in en we duwen niet hard.

Instrumenten

Wat doet een mondhygiënist?

In principe hoef jij geen contact te hebben met de mondhygiënist. Wanneer je een stabiel gebit hebt, dan ben je prima op je plek bij de preventieassistente en de tandarts. Als we zien dat je regelmatig veel tandsteen ontwikkelt, dan dragen we het schoonmaken van het gebit liever over aan de mondhygiënist. Dit komt bijvoorbeeld door onvoldoende goed poetsen, door het type bacterie in je mond of door wat jij eet en drinkt. Soms komt het door de stand van je tanden en kiezen, waardoor je gebit moeilijker te reinigen is. De mondhygiënist kan meer tijd nemen om alle moeilijk bereikbare plekjes optimaal te reinigen en jou erop wijzen hoe jij je gebit beter schoon kan houden.
Mensen die heel veel schade aan het gebit ontwikkeld hebben, adviseren wij om bij de mondhygiënist te blijven voor regelmatige grondige reinigingsbeurten. Daar is de tijd om het gebit alle aandacht te geven die nodig is.

Hoe zorgen jullie ervoor dat mensen met angst toch met een big smile buiten komen?

Angst komt vaak voort uit het onbekende of uit het bekende: een negatieve ervaring. Wij nemen de angst weg door te zeggen wat we doen en doen wat wij zeggen. Dat is het allerbelangrijkste. Wij willen voorkomen dat jij een negatieve ervaring krijgt. Je moet het vertrouwen hebben dat als jij ergens in je mond pijn hebt, dat wij ervoor willen zorgen dat die pijn weggaat. Wij veroorzaken de pijn niet.
Maar… zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Wanneer je als tandarts je werk niet goed doet en niet ingrijpt bij beginnende problemen, dan kan dat in de loop der tijd grote gevolgen hebben voor je gebit. Wij zijn streng op zelfzorg en voeding. Bij Mondzorg Oost zijn wij heel eerlijk. Wij zeggen waar het op staat. We doen wat nodig is en begeleiden jou daarbij. Dat voorkomt angst, waardoor mensen met een big smile bij ons naar binnen én naar buiten lopen.

Medewerkers

Schrijven jullie medicijnen voor bij erg angstige patiënten?

Als patiënten erg angstig zijn, kunnen wij diazepam (valium) voorschrijven. Door de avond voor de ingreep wat valium in te nemen, kun je meer ontspannen slapen. Hierdoor ben je de volgende dag rustiger en minder angstig. Als je een slechte nacht hebt gehad, ben je veel minder weerbaar en veel meer gespannen.
Neem een uur voor de ingreep nog een keer wat valium in en kom met een begeleider die jou chauffeert. De behandeling loopt door deze medicatie heel ontspannen, waarbij enge of spannende handelingen direct vergeten worden. Dit wordt niet opgeslagen, zodat er na die behandeling niet meer herinnerd wordt wat er nou allemaal gebeurt is tijdens de behandeling. Je wordt wat onverschilliger. Daarom willen we dat jij niet zelf naar huis rijdt. Daarbij behandelen wij jou alleen als er een begeleider in de behandelruimte aanwezig is, zodat er geen problemen achteraf komen. Wij willen geen strijd over zaken die niet plaatsgevonden hebben.

Behandelen jullie patiënten onder narcose?

Bij Mondzorg Oost behandelen wij geen patiënten onder narcose, daar zijn we ook niet op ingericht. Wij kunnen jou wel doorsturen naar een tandarts die zich hierin gespecialiseerd heeft. Wij zijn van mening, dat als je dit doet, dan moet je het de hele dag doen. Een narcose is toch risicovol, dat moet een tandarts niet af en toe doen, daar moet hij zijn specialisatie van gemaakt hebben.

Heldere communicatie is alles

Onze werkwijze is als volgt te omschrijven: Tell, Show, Do. Eerst uitleggen, dan laten zien en dan pas de behandeling starten. En doe het zoals je gezegd hebt dat je het zou gaan doen. Wij geven jou de regie in handen: je hand opsteken is stoppen. Dat kan niet altijd. Wanneer er een procedure is die achter elkaar uitgevoerd moet worden, dan geven wij dat van tevoren aan en dan vertellen wij hoe lang dat duurt. En wij houden ons aan de tijd, of we zijn eerder klaar. Vertrouwen is zo belangrijk! En dat moet je verdienen. Jij bent in control.
Wanneer er bijvoorbeeld een kroon wordt gelijmd, kunnen wij die procedure niet halverwege afbreken. Wanneer wij dat toch doen, dan wordt de kroon losgehaald, moet het gebied weer schoon en drooggemaakt worden en dan moeten we alles opnieuw doen. Dus dat duurt onnodig lang en is extra vervelend.

Hoe ontstaat een slecht gebit?

Er zijn meerdere oorzaken waardoor mensen een slecht gebit hebben, zoals:

  • Als iemand een slechte periode achter de rug heeft in het leven
  • Als iemand ernstig ziek geweest is
  • Als iemand dacht dat hij bij een goede tandarts zat

Helaas komen wij het veel te vaak tegen dat mensen denken dat ze bij een goede tandarts zitten, terwijl dit niet zo is. Zij gaan netjes elk half jaar op controle en krijgen continue te horen dat alles goed gaat. Vervolgens komen ze bij Mondzorg Oost en hebben wij een slecht nieuwsgesprek.
Het komt ook voor dat mensen aanvullende behandelingen elke keer uitstellen: “Dat doen we volgende keer wel.” Er ontstaan stapelingen van problemen doordat na een jaar zich een nieuw probleem aandient, dat ook geparkeerd wordt. Zo krijg je een parkeergarage van problemen. Wij vragen ons dan af: “Ben je dan niet te lief geweest als zorgverlener. Had je niet wat strenger moeten zijn?”

Welke tandheelkundige voert de vervolgbehandeling uit?

Bij Mondzorg Oost hebben wij een team van tandartsen die controles uitvoeren. Daarnaast heeft elke tandarts zich op een bepaald vlak gespecialiseerd. Voor vervolgbehandelingen worden patiënten doorverwezen naar de tandarts die op dat vakgebied de beste is. Daardoor voert de ene tandarts elke dag wortelkanaalbehandelingen uit, plaatst de andere elke dag implantaten en is een andere tandarts gespecialiseerd in orthodontie. Een tandarts die affiniteit heeft met het plaatsen van kronen, zal deze vaardigheid veel beter uitvoeren dan iemand die dat niet heeft. Daarnaast is de bij- en nascholing gericht op deze specialisatie, waardoor onze tandartsen op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen hun specialisatie.

Hoe gaan jullie om met een nieuwe patiënt?

Elke nieuwe patiënt bij Mondzorg Oost begint met een schone lei. We kijken niet naar het verleden, maar inventariseren wat de huidige situatie is. Wij nemen samen de situatie van nu door en we gaan samen met jou kijken naar wat er moet gebeuren. Waar wil je over 2 jaar, over 5 jaar, over 10 jaar zijn. Wij helpen jou kiezen om je gebit gezond te houden, maar jij beslist. Daar stellen wij een zorgplan voor op.
Wanneer jij je hier aanmeldt, kun je altijd een kennismakingsgesprek krijgen, zodat je weet met wie je te maken krijgt.

Geven jullie een second opinion?

Het is mogelijk om een second opinion door ons uit te laten voeren. Wij kunnen niet onder water kijken, dus zonder voorinformatie en röntgenfoto’s kunnen wij geen hard oordeel geven. Wanneer jij twijfelt over de route die door jouw eigen tandarts voorgesteld is, dan kun je daar altijd over komen praten. Wil je een second opinion over de vervolgstappen, dan moeten wij over meer informatie beschikken. Dan hebben wij inzicht nodig in jouw medisch dossier om te bepalen wat de mogelijkheden zijn. Wij hebben informatie nodig over de keuzes die er in het verleden gemaakt zijn en de materialen die toegepast zijn. In de meeste gevallen schrijven wij vervolgens een terugrapportage naar jouw tandarts met aanbevelingen. Dit is een flinke tijdsinvestering en een uitgebreid consult.

Welk eten en drinken is slecht voor het gebit?

Alles waar ‘te’ voor staat is niet goed. Snoep, frisdrank, het is niet zo zeer slecht voor je gebit, het is meer slecht voor je lijf. Als jij je gebit maar vaak genoeg en goed genoeg reinigt, is er niets aan de hand. Je kan die zak drop beter in een keer achter elkaar opeten dan dat je de hele dag met een dropje in je mond zit. Voor drinken geldt: houd je drankje niet in je mond, maar slik het meteen door.

Helpt flossen, ragen en het gebruik van tandenstokers?

Met de tandenborstel kom je niet overal bij. Vooral tussen je tanden en kiezen hebben bacteriën vrij spel, waardoor je tandvlees gaat ontsteken. Door elke dag flosdraad, een tandenstoker of tandenrager te gebruiken, kun je effectief de bacteriegroei verstoren. Het zorgt ervoor dat er speeksel komt, dat er weer zuurstof komt en je gebit gezond wordt. De plakfilm tussen je tanden en kiezen wordt verstoord.

Is het goed om je mond te spoelen met mondwater?

De natuurlijke werking in je mond is prima. Wanneer jij je tanden minimaal 2X per dag poetst en elke dag flost, ragt of stookt, dan heb je verder niets nodig om je gebit schoon te houden. Sterker nog, deze mondwaters verstoren het natuurlijke evenwicht in je mond. Ze doen meer kwaad dan goed, doordat schimmels en virussen de kans krijgen om te groeien.
Wanneer er veel wondjes in de mond zijn, bijvoorbeeld na een ongeval, dan gebruiken wij mondwater op therapeutische basis om een onstekingsproces te stoppen. Met een tijdelijke kuur, wordt een nieuwe balans verkregen, waarna de slijmvliezen in de mond deze taak weer overnemen.

Welke vervolgbehandelingen komen vaak voor?

Soms is het nodig om extra behandelingen uit te voeren, waardoor er een vervolgafspraak gemaakt wordt. Dit gaat meestal om:

  • Extra reiniging van het gebit door de mondhygiënist
  • Kleine gaatjes vullen
  • Een vulling vervangen, wij maken vullingen die jij niet meer terug kan vinden in je mond
  • De meer uitgebreide behandelingen, maar die proberen wij altijd te voorkomen

Vervolgbehandelingen bestaan voornamelijk uit het herstellen van (oude) problemen en schade uit het verleden. Doordat wij veel uitleg geven, ontstaan er weinig nieuwe problemen. Wij laten geen gaatje ontstaan dat leidt tot een wortelkanaalbehandeling. De wortelkanaalbehandelingen die hier uitgevoerd worden, komen vaak voort uit de herstel van kiezen die volgens oude technieken uitgevoerd zijn.

Moet een beginnend gaatje in je tand altijd gevuld worden?

Een beginnend gaatje hoeft helemaal geen probleem te worden. Het gaatje kan 30 jaar, of zelfs levenslang stabiel blijven zonder problemen. Door op bepaalde momenten röntgenfoto’s te maken kunnen wij zien of er iets verandert. Verandert er iets, dan weet je dat je moet ingrijpen. Verandert er niets, dan hoef je niets te doen, behalve een compliment geven aan de patiënt.

Voorkomen is beter dan genezen

Wij zijn erg zuinig op jouw gebit en leren jou graag hoe jij je tanden en kiezen zo goed mogelijk verzorgt. Jij bent welkom bij Mondzorg Oost voor periodieke controles, voor een second opinion, of voor specialistische gebitsbehandelingen. Neem contact op voor meer informatie.

Mondzorg Oost