Kopieer link
Sluiten
Mondzorg Oost

DOORZICHTIGE BEUGEL

Het beste pakket om zo snel mogelijk rechte tanden te krijgen! Er zijn verschillende soorten doorzichtige beugels op de markt, zoals Invisalign, ClearCorrect en Spark. Elke beugel heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, dus het is belangrijk om met een tandarts voor orthodontie of orthodontist te overleggen om de beste optie voor jouw individuele behoeften te bepalen.
8 maart, 2023

Meer informatie?

Wat is de beste doorzichtige beugel en hoe lang moet ik de beugel dragen?


Er zijn verschillende soorten doorzichtige beugels op de markt, zoals Invisalign, ClearCorrect en Spark. Elke beugel heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, dus het is belangrijk om met een orthodontist te overleggen om de beste optie voor jouw individuele behoeften te bepalen. Wij geven op dit moment de voorkeur aan het systeem van Spark, de techniek erachter is fantastisch en prijs kwaliteit staat goed in verhouding. Maar we blijven zoeken naar de beste ontwikkelingen.

Pas op voor adverterende partijen op Social media en tv, de ervaringen zijn slecht en deze werken vaak niet volgens de normen in de zorg. Daarnaast blijken deze partijen met handige betaalregelingen ook nog eens achteraf veel duurder te zijn. Binnen de zorg wordt gewerkt met transparante en vaste tarieven.

Over het algemeen worden doorzichtige beugels gedragen gedurende 20-22 uur per dag, en worden ze om de paar weken vervangen door een nieuwe set. De totale duur van de behandeling varieert afhankelijk van de ernst van de tandheelkundige problemen, maar gemiddeld duurt het ongeveer 12-18 maanden.

Het is belangrijk om de instructies van de tandarts voor orthodontie of orthodontist te volgen en de beugel regelmatig te dragen om de beste resultaten te behalen. Bovendien is het belangrijk om de beugel goed schoon te houden door deze regelmatig te reinigen om tandbederf en tandvleesproblemen te voorkomen.


Wat zijn de ervaringen met een doorzichtige beugel?


Een doorzichtige beugel is een type orthodontische behandeling die ook wel bekend staat als een "clear aligner". Deze beugel is ontworpen om tanden te verplaatsen en recht te zetten zonder het gebruik van traditionele metalen beugels en draden. In plaats daarvan worden doorzichtige aligners op maat gemaakt om over de tanden te passen en geleidelijk de tanden te verschuiven naar de gewenste positie.

Ervaringen met doorzichtige beugels variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van de tandproblemen, de duur van de behandeling en de individuele tolerantie voor ongemak en ongemak tijdens het dragen van de beugel.

Over het algemeen zijn er enkele voordelen verbonden aan doorzichtige beugels in vergelijking met traditionele metalen beugels. Ten eerste zijn ze esthetisch aantrekkelijker omdat ze minder opvallen dan metalen beugels. Dit kan een groot voordeel zijn voor mensen die zich zelfbewust voelen over het dragen van een beugel.

Ten tweede zijn doorzichtige beugels verwijderbaar, waardoor het gemakkelijker is om te eten en te poetsen in vergelijking met metalen beugels die vastzitten aan de tanden. Dit kan ook bijdragen aan een betere mondhygiëne en tandheelkundige gezondheid tijdens de behandeling.

Er zijn enkele nadelen verbonden aan het gebruik van doorzichtige beugels:


 1. Kosten: Een behandeling met doorzichtige beugels kan iets duurder zijn dan traditionele beugels, vooral als er veel aanpassingen nodig zijn. Dit noem je 're-afinements'

 2. Discipline: Doorzichtige beugels moeten gedragen worden voor minimaal 22 uur per dag om effectief te zijn, wat discipline vereist. Het is belangrijk om ze regelmatig te dragen en goed te verzorgen om het gewenste resultaat te bereiken.

 3. Beperkingen: Niet alle tandheelkundige problemen kunnen worden opgelost met doorzichtige beugels. In sommige gevallen kan een traditionele beugel of een andere behandeling noodzakelijk zijn.

 4. Oncomfortabel: In het begin kunnen doorzichtige beugels ongemakkelijk aanvoelen en irriterend zijn voor de mond en lippen. Dit ongemak kan enkele dagen tot enkele weken aanhouden.

De kosten van een behandeling met doorzichtige beugels kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van het orthodontische probleem, de duur van de behandeling en de locatie van de praktijk. Over het algemeen kan een behandeling met doorzichtige beugels tussen de €1.400 en €4.500 kosten. Het is echter belangrijk om een afspraak te maken met een tandarts of orthodontist voor een evaluatie en nauwkeurige kosteninschatting.


Waarom zou ik een doorzichtige beugel nemen in plaats van een gewone beugel?


Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou kiezen voor een doorzichtige beugel in plaats van een gewone beugel. Hier zijn een paar mogelijke redenen:

 1. Esthetiek: Een doorzichtige beugel is minder opvallend dan een gewone beugel omdat deze gemaakt is van transparant materiaal. Hierdoor valt het minder op dat je een beugel draagt, wat voor sommige mensen belangrijk kan zijn.

 2. Comfort: Een doorzichtige beugel kan comfortabeler zijn om te dragen dan een gewone beugel omdat deze meestal gemaakt is van glad materiaal dat minder irritatie veroorzaakt in de mond.

 3. Verwijderbaarheid: Bij sommige doorzichtige beugels, zoals Spark, kun je de beugel gemakkelijk verwijderen om te eten of je tanden te poetsen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld geen beugel wilt dragen tijdens een speciale gelegenheid.

 4. Behandelingstijd: Bij sommige patiënten kan een doorzichtige beugel de behandelingstijd verkorten omdat deze direct op de tanden werkt, in plaats van op brackets en draden zoals bij een traditionele beugel.

Het is echter belangrijk om te weten dat niet iedereen in aanmerking komt voor een doorzichtige beugel en dat de kosten ervan soms hoger kunnen zijn dan die van een traditionele beugel. Het is daarom altijd het beste om advies te vragen aan een tandarts voor orthodontie of orthodontist om te zien welke optie het beste is voor jouw specifieke situatie.

Hoe houdt ik mijn doorzichtige beugel schoon?


Om je doorzichtige beugel schoon te houden, zijn hier enkele tips:

 1. Spoel je beugel na elke maaltijd af om voedselresten te verwijderen. Dit helpt ook om te voorkomen dat vlekken op je beugel ontstaan.

 2. Poets je beugel dagelijks met een zachte tandenborstel en milde zeep of tandpasta. Gebruik geen tandpasta die schurende deeltjes bevat, omdat deze krassen op je beugel kunnen veroorzaken.

 3. Week je beugel dagelijks in een reinigingsoplossing, zoals een product dat speciaal is ontworpen voor het reinigen van doorzichtige beugels. Volg de instructies op de verpakking en spoel je beugel goed af voordat je hem weer in je mond plaatst.

 4. Vermijd het gebruik van warm water om je beugel schoon te maken, omdat dit de vorm kan veranderen en de beugel kan beschadigen.

 5. Draag je beugel niet tijdens het eten of drinken van warme of gekleurde dranken, zoals koffie of thee, omdat deze kunnen leiden tot vlekken op je beugel.

 6. Bewaar je beugel op een veilige plaats wanneer je hem niet draagt, bijvoorbeeld in een beugelcontainer. Zo voorkom je dat je beugel beschadigd raakt of kwijtraakt.

Als je merkt dat je beugel erg vies is of als je vragen hebt over het schoonmaken van je beugel, neem dan contact op met je tandarts of orthodontist voor advies.


Hoe werkt een doorzichtige beugel?


Een doorzichtige beugel, ook wel bekend als een "aligner" of "clear aligner", is een orthodontische behandelingsoptie die wordt gebruikt om scheve tanden te corrigeren. In tegenstelling tot traditionele beugels, die metalen of keramische brackets en draden gebruiken om tanden te verschuiven, gebruikt een doorzichtige beugel een reeks transparante plastic aligners om geleidelijk de tanden in de juiste positie te verplaatsen.

Elke aligner in de reeks is speciaal ontworpen om een specifieke fase van de tandbeweging aan te pakken. De aligners zijn gemaakt van BPA-vrij thermoplastisch materiaal en passen nauwkeurig over de tanden, vergelijkbaar met een dunne hoesje. Wanneer de aligner wordt gedragen, oefent deze zachte druk uit op de tanden om ze geleidelijk in de gewenste positie te bewegen. De patiënt draagt elke aligner meestal twee weken voordat hij overstapt op de volgende in de serie.

Een van de belangrijkste voordelen van doorzichtige beugels is dat ze discreet zijn en nauwelijks opvallen. Omdat de aligners transparant zijn, zijn ze veel minder opvallend dan traditionele beugels en kunnen ze patiënten helpen zich meer zelfverzekerd te voelen tijdens het dragen van hun beugels. Daarnaast zijn doorzichtige beugels vaak comfortabeler dan traditionele beugels, omdat ze geen metalen draden of brackets hebben die in de mond kunnen prikken of schuren.

Wat is een 3d gebitsscan? Hoef ik dan niet meer te happen?


Een 3D-gebitsscan is een geavanceerde vorm van tandheelkundige beeldvorming die gebruikmaakt van moderne technologieën zoals lasers, en/of fotografie om een driedimensionaal beeld te creëren van de mond, de tanden en het kaakbot van een patiënt.

Tijdens een 3D-gebitsscan wordt de patiënt meestal gevraagd om stil te zitten terwijl een scanner in de mond beweegt. De scanner maakt vervolgens een nauwkeurig digitaal beeld van de tanden en het kaakbot vanuit verschillende hoeken en perspectieven. Het resultaat is een zeer gedetailleerd beeld van de mond en de tanden van de patiënt, dat kan worden gebruikt om verschillende tandheelkundige problemen op te sporen en te behandelen.

3D-gebitsscans worden steeds vaker gebruikt in de tandheelkunde, omdat ze veel voordelen bieden ten opzichte van traditionele tandheelkundige beeldvormingstechnologieën. Zo kan een 3D-gebitsscan bijvoorbeeld worden gebruikt om een nauwkeuriger diagnose te stellen, betere behandelingsplannen op te stellen en complexe tandheelkundige ingrepen te plannen en uit te voeren met meer precisie. Bovendien zijn 3D-gebitsscans veel sneller en comfortabeler voor patiënten dan traditionele (röntgen-)foto's. 


Meer weten of direct een afspraak maken? Bel 024-3294238 of mail ons op balie@mondzorgoost.nl


Mondzorg Oost